Mājas virtuve
RU Trešdiena, 23. Oktobris Rīt: Daina, Dainida, Dainis

Nodokļi no pensijas: kam un cik jāmaksā

Pensijas indeksācija ir notikums, ko vecāka gadagājuma cilvēki gaida visu gadu. Mazo pensiju saņēmējiem 20 vai 30 eiro pielikums ir būtisks materiālais atspaids. Taču nodokļi... Kā būt ar tiem?

Pensija palielinās ne tikai ikgadējās indeksācijas rezultātā. Strādājošie pensionāri maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli un veic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas, kas dod tiesības uz pensijas pārrēķinu. Tiem, kuri turpina strādāt pēc pensijas piešķiršanas vēl vairākus gadus, tā ir iespēja būtiski palielināt savas ikmēneša pensijas apmēru.

Tajā pašā laikā palielinās arī summa, kas pārsniedz noteikto neapliekamo minimumu un no kuras tiek ieturēts ienākuma nodoklis. Daudzus lasītājus interesē, kā tiek aprēķināti nodokļi no pensijām.

Annas kundze no Jelgavas raksta: "Es aizgāju pensijā 2019. gadā, bet pirms diviem gadiem iekārtojos darbā veikalā. Man ieteica iesniegt iesniegumu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā ar lūgumu pārrēķināt pensiju, jo es oficiāli strādāju un maksāju nodokļus. Tagad pirms indeksācijas mana pensija ir 482 eiro. No tās netiek ieturēti nodokļi. Ja pensija tiks pārrēķināta, vai es nepazaudēšu daļu savas pensijas nodokļu dēļ?”.

Šis jautājums satrauc tūkstošiem senioru, kas saņem nelielas pensijas, jo bieži to apmērs balansē uz robežas, no kuras tiek ieturēts iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN). Dažkārt, baidoties no nodokļiem, pensionāri atsakās strādāt – vai tam maz ir jēga, jo viss aizies nodokļos?

Strādājošam pensionāram obligāti ir jāiesniedz gada ienākumu deklarācija, jo VID katru gadu veic ienākumu pārrēķinu, un bieži vien izrādās, ka pensionāram nav samaksāts viss ienākuma nodoklis, turklāt ne jau viņa vainas dēļ. Tāda ir sistēma – nodoklis tiek aprēķināts pēc gada rezultātiem.

“Pensionāri, kas ilgu laiku saņēmuši mazas pensijas – mazākas par neapliekamo minimumu, ne vienmēr zina, kā tiek aprēķināts nodoklis no pensijas. Viņiem tās ir ļoti lielas summas,” skaidro juriste Irina SAVELJEVA. “Tieši tāpēc daži no viņiem ir atteikušies no darba piedāvājumiem, domājot, ka nopelnītā nauda tik un tā nonāks nodokļos. Pastāv arī mīts, ka strādājošam pensionāram pensiju nemaksā vispār vai arī alga tiek maksāta mazākā apmērā...

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) skaidro IIN aprēķināšanas kārtību pensionāriem:

“Šobrīd ir spēkā 2022. gada otrajā pusgadā pieņemtais neapliekamais minimums pensiju saņēmējiem 500 eiro apmērā. IIN likme ir 20 %. Tādējādi, ja pēc pārrēķina pensijas apmērs pārsniedz noteikto neapliekamo minimumu – 500 eiro mēnesī (ja nav citu atvieglojumu), no summas, kas pārsniedz neapliekamo minimumu, tiek ieturēts ienākuma nodoklis 20 % apmērā.

Piemēram, ja pensija ir 500 eiro, pielikums ir 20 eiro, tad rezultātā, atņemot ienākuma nodokli (20% no 20 eiro), tā palielināsies par 16 eiro. Arī labi.

Savukārt strādājošajiem pensionāriem jurists iesaka palūgt savā darbavietā grāmatvedību elektroniskajā nodokļu grāmatiņā norādīt ienākuma nodokļa likmi 23%, nevis 20%. No algas ik mēnesi tiks ieturēts nedaudz vairāk, bet, iesniedzot gada deklarāciju, būs mazāka nesamaksātā nodokļa summa vai tās nebūs vispār. Vai arī, gluži pretēji, būs nodokļa pārmaksa, kas ir vēl patīkamāk.....

Rudenī ir gaidāma kārtējā pensiju indeksācija. Tie, kuriem pensijas ir mazākas par 500 eiro (kas pensionāru vidū tiek uzskatīta par labu summu), uztraucas, vai pie pensijas pieliktos 20 eiro uzreiz nenoņems nodokļos.

Atgādinām, ka šogad vecuma pensijas indeksēs sasaistē ar cilvēka uzkrāto apdrošināšanas stāžu. Jo lielāks apdrošināšanas stāžs, jo lielāks indekss tiks piemērots un lielāku vecuma pensijas pieaugumu cilvēks var sagaidīt. Savukārt pārējām valsts pensijām, tostarp invaliditātes pensijām, no 1. oktobra tiks piemērots indekss 1,0654.
2024. gadā tiks pārskatītas pensijas un atlīdzības vai tās daļas apmērs, kas nepārsniedz 683 eiro. Savukārt tām pensijām un atlīdzībām, kuras ir lielākas par 683 eiro, indeksēs daļu no piešķirtās summas – jau pieminētos 683 eiro.

Uzziņai

Šobrīd ir spēkā šādas nodokļu likmes.

V Iedzīvotāju ienākuma nodoklis:

- ienākumam līdz 20 004 eiro gadā – 20%;
- ienākuma daļai no 20 004 eiro līdz 78 100 eiro gadā – 23%;
- ienākuma daļai, kas pārsniedz 78 100 eiro - 31% .

V Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas ir 34,09% no algas (darba devējs no saviem līdzekļiem maksā 24,4%, bet darba ņēmēja iemaksu likme ir 10,5% no mēneša ienākumiem).

 

Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde

NEPLP liedz piekļuvi 17 Krievijas propagandu izplatošiem portāliem

23/1
Lasīt

Trešdien pūtīs brāzmains vējš un spīdēs saule

23/1
Lasīt