Mājas virtuve
RU Trešdiena, 23. Oktobris Rīt: Daina, Dainida, Dainis

Nekustamā īpašuma nodoklis: kā nezaudēt atvieglojumus

Katru gadu nekustamā īpašuma – dzīvokļu, ģimenes māju, vasarnīcu un mazdārziņu - īpašnieki ar nepacietību gaida kadastrālās vērtības un attiecīgi arī nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) izmaiņas.

NĪN atlaidei jāreģistrē elektroniskā saziņa ar pašvaldību

Lai Rīgā saņemtu NĪN atvieglojumus, iedzīvotājiem līdz gada beigām jāreģistrē oficiālā elektroniskā adrese vai jāsniedz piekrišana elektroniskai saziņai ar Rīgas pašvaldības Finanšu departamentu. Šajā gadījumā nodokļu atvieglojumi tiks piešķirti visam 2024. gadam. Attiecīgi, ja elektroniskās saziņas kanāls tiks reģistrēts 2025. gadā, atvieglojums tiks piešķirts par 2025. gadu.
Atgādinām, ka iepriekš Rīgas dome pieņēma noteikumus, saskaņā ar kuriem, lai saņemtu NĪN atvieglojumus, nodokļu maksātājam pašvaldībā jāreģistrē elektroniskās saziņas kanāls – oficiāla elektroniskā adrese vai e-pasts, pa kuru Finanšu departaments var nodot informāciju nodokļu maksātājam.

Tomēr nekustamā īpašuma īpašnieku vidū ir daudz senioru, kā arī cilvēku ar dažādām veselības problēmām, kuri nevar izmantot elektroniskos saziņas līdzekļus. Ir arī iedzīvotāju kategorija, kuriem klēpjdators vai viedtālrunis virtuālajai saziņai gluži vienkārši nav pa kabatai.

Tāpēc noteikumu prasība neattiecas uz personām, kuras objektīvu iemeslu dēļ nav aktīvas elektroniskajā vidē: pensionāriem, invalīdiem, trūcīgām, sociāli mazaizsargātām personām, represētajām personām, kā arī Černobiļas katastrofas seku likvidēšanas dalībniekiem.

Kāpēc nepieciešams elektroniskās saziņas kanāls?

Kā paskaidroja Finanšu departamentā, elektroniskā saziņas kanāla esamība ir viens no priekšnoteikumiem nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu saņemšanai. Tas ļaus ne tikai palielināt elektronisko dokumentu aprites īpatsvaru, bet arī ietaupīt Rīgas budžeta līdzekļus, kā arī dabas un energoresursus (acīmredzot aplokšņu un papīra rēķina). Nodokļu maksātāji aktīvi reģistrējas elektroniskajai saziņai, informē departaments.

Lai motivētu nodokļu maksātājus, kuri līdz šā gada 1. janvārim nav paguvuši reģistrēt oficiālo e-pasta adresi vai e-pastu, tika nolemts pagarināt elektroniskās saziņas kanāla reģistrācijas termiņu.

Reģistrēt elektronisko sakaru kanālu un izteikt piekrišanu elektroniskai saziņai ar departamentu var:

- aktivizējot oficiālo e-pasta adresi portālā Latvija.gov.lv;

- iesniedzot pieteikumu portālā www.eriga.lv (sadaļā Nekustamā īpašuma nodoklis, pakalpojums: E-dokumentu iesniegums);

- iesniedzot pieteikumu portālā www.epakalpojumi.lv (sadaļā Nekustamā īpašuma nodoklis, pakalpojums: E-pasta un SMS pieteikums);

- nosūtot ar drošu elektronisko parakstu parakstītu pieteikumu uz šādu e-pasta adresi: pip@riga.lv (pieteikuma veidlapa ir pieejama https://pip.riga.lv sadaļā Veidlapas, 3. pielikums);

- nosūtot pieteikumu Rīgas domes Finanšu departamentam pa pastu uz adresi: Terēzes iela 5, Rīga, LV-1012;

- iesniedzot pieteikumu personīgi Terēzes ielā 5, Rīgā (iepriekš piesakoties pa tālruni +37167181866);

- iemetot pieteikumu pasta kastītē, kas atrodas pie ieejas ēkā Terēzes ielā 5, Rīgā.

Zemes lietošanas maksa

Birokrātiskās izmaksas - no dzīvokļu īpašnieku kabatas

Gada otrajā pusē stājās spēkā jauna likuma norma - par maksu par zemes lietošanu zem ēkām, tostarp daudzdzīvokļu mājām. Precīzāk, ne tikai par zemi, bet arī par zemes lietošanas maksas paziņojumu noformēšanu.

Kāda ir likuma izmaiņu būtība? Būtība ir tāda, ka tagad ēkas īpašniekam ir pienākums maksāt zemes, uz kuras stāv māja, īpašniekam ir ne tikai jāmaksā zemes likumiskās lietošanas maksa, bet arī jāsedz maksāšanas paziņojumu nosūtīšanas izmaksas. To nosaka likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” (“Mantojuma tiesības”) 38. panta otrā daļa. 

Zemes likumiskās lietošanas maksas apmērs ir četri procenti no lietošanā esošās zemes kadastrālās vērtības gadā, bet ne mazāks par 50 eiro gadā. Turklāt no šā gada 1.jūlija katram būves īpašniekam (kopīpašniekam, dzīvokļa īpašuma īpašniekam) ir jāsedz arī zemes likumiskās lietošanas maksas maksājuma paziņojuma sagatavošanas un nosūtīšanas izmaksas 15 eiro gadā.

Savukārt, ja ir iestājies zemes likumiskās lietošanas maksas samaksas nokavējums, parādnieks zemes īpašniekam atlīdzina katra kavēta maksājuma atgūšanas izdevumus 30 EUR apmērā. Izdevumu atlīdzināšana neatbrīvo parādnieku no pienākuma atlīdzināt zemes īpašniekam radušos zaudējumus, ciktāl tie pārsniedz minētos izdevumus.

Ko ietekmēs šie šķietami neuzkrītošie grozījumi? Visā valstī ir vairāk nekā 100 000 īpašnieku, kuru dzīvokļi denacionalizācijas rezultātā ir izrādījušies uz zemes, kas pieder tā dēvētajiem zemes baroniem. Rezultātā šo dzīvokļi īpašnieki ir spiesti maksāt ievērojamas summas, nomājot zemi zem saviem namiem...

Pasteidzieties iesniegt pieteikumu līdz šā gada 1. oktobrim

Lai saņemtu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atvieglojumus 2025.gadā, atsevišķām atvieglojumu saņēmēju kategorijām jāsniedz pieteikumi līdz šā gada 1. oktobrim:

  • Par ēkām, kas atzītas par pilsētvides kultūrvēsturisko vērtību veidojošo vēsturisko apbūvi, kurai noteikta kultūrvēsturiski nozīmīga, autentiska apbūves fronte, ja tās tiek saglabātas atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajām prasībām Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijā esošās vēsturiskās apbūves un kultūrvēsturiskās vides saglabāšanai.
     
  • Par ēkām, kas atrodas valsts nozīmes pilsētbūvniecības teritorijā vai apbūves aizsardzības teritorijā, kā arī par ēkām, kas iekļautas valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, ārpus šīm teritorijām un ir veikta ēku fasāžu pilna restaurācija, atjaunošana vai pārbūve un ir izbūvēts fasādes dekoratīvais apgaismojums.
     

Pieteikums elektroniski jāiesniedz Pilsētas attīstības departamentā (veidlapa pieejama šeit https://www.rdpad.lv/veidlapas/). 

  • Par zemi, kas ietilpst īpaši aizsargājamo dabas teritoriju kategorijā – dabas liegumā vai dabas parka "Piejūra" dabas lieguma zonā (lietošanas tiesību aprobežojums nostiprināts zemesgrāmatā), ja nekustamais īpašums tiek apsaimniekots atbilstoši īpaši aizsargājamo dabas teritoriju normatīvo aktu prasībām un bez ierobežojuma pieejams sabiedrībai.
     

Pieteikums jāiesniedz Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldē (veidlapa pieejama šeit https://mvd.riga.lv/pakalpojumi/).

Pieteikumi tiks izvērtēti līdz 1. janvārim un, ja nekustamais īpašums atbilst atvieglojumu piešķiršanas nosacījumiem, Rīgas domes Vienotajā informācijas sistēmā tiks veikta atbilstoša atzīme. 

NĪN atvieglojumus 2025.gadam Finanšu departaments piemēros automātiski, pamatojoties uz Rīgas domes Vienotās informācijas sistēmas datiem, veicot nodokļa aprēķinu 2025. gadam. Maksāšanas paziņojums nodokļu maksātājam tiks nosūtīts līdz 15. februārim. 

Finanšu departaments atgādina, ka, lai tiktu piemēroti NĪN atvieglojumi, nodokļu maksātājam ir jāatbilst arī citiem noteikumu nosacījumiem. Nodokļa atvieglojumi tiks piešķirti, ja nodokļu maksātājs līdz taksācijas gada 1. janvārim (2025. gadā līdz 15. decembrim) būs reģistrējis oficiālo elektronisko adresi vai sniedzis piekrišanu elektroniskai saziņai ar Finanšu departamentu ar e-pasta starpniecību, kā arī nodokļu maksātājam netiks konstatēts parāds, kurš pārsniedz piešķiramo nodokļa atvieglojuma apmēru. 

Neskaidrību gadījumā Finanšu departaments aicina zvanīt uz bezmaksas informatīvo tālruni 80000850 vai skatīt informāciju skatīt tīmekļa vietnes https://pip.riga.lv sadaļā “NĪN atvieglojumi”. 

Sagatavoja Lana VASIĻJEVA

Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde

NEPLP liedz piekļuvi 17 Krievijas propagandu izplatošiem portāliem

23/1
Lasīt

Trešdien pūtīs brāzmains vējš un spīdēs saule

23/1
Lasīt