Izrāviens liekā svara ārstēšanā: ir zāles, kas kombinācijā ar mazkaloriju diētu palīdz samazināt svaru.

Ja būtu vienkārši un viegli notievēt, tad pasaulē nebūtu tik daudz cilvēku, kas cieš no aptaukošanās... Parasti kilogrami nāk klāt viegli un cilvēkam nemanāmi, savukārt lielākajai daļai indivīdu nosliece uz lieko svaru mēdz parādīties jau bērnībā.

Tikai pusei Latvijas iedzīvotāju ir normāls svars: pēc statistikas datiem liekais svars ir 32 procentiem valsts iedzīvotāju, bet 17 procentiem – ārsti ir konstatējuši aptaukošanos. Turklāt tie ir 2018. gada dati, uznākusī pandēmija tikai palielina to cilvēku skaitu, kuri aktīvi pieņemas svarā. Patlaban šī problēma skar katru trešo Latvijas iedzīvotāju. Eiropā situācija ir līdzīga, un Pasaules Veselības organizācija (PVO) lēš, ka liekais svars ir vairāk nekā miljardam cilvēku visā pasaulē.

Kas ir aptaukošanās? Tā ir pārlieka taukaudu izgulsnēšanās organismā, kura izraisa pārmērīgu ķermeņa masas pieaugumu. Mēs runājam par aptaukošanos, ja lieko taukaudu procentuālais daudzums attiecībā pret ķermeņa svaru vīriešiem ir vairāk nekā 20 procenti un sievietēm vairāk nekā 25 procenti, bet ķermeņa masas indekss (ĶMI) ir lielāks par 25−30.

Viena lieta, ja cilvēkam nepatīk savs izskats spogulī, tikmēr lieko kilogramu esamība ir ne tik daudz estētiska, cik medicīniska problēma: pārlieks ķermeņa svars veicina tādas slimības kā augstu asinsspiedienu, asinsvadu saslimšanas un to komplikācijas − infarktu vai insultu, 2. tipa cukura diabētu, problēmas ar locītavām un muguru.

Aptaukošanās ir saistīta ar aizdusu, ātru nogurdināmību, biežām sāpēm sirds apvidū, pastiprinātu svīšanu. Un, būsim godīgi, ļoti korpulentiem cilvēkiem vienlaikus var rasties vainas vai kauna sajūta, neirozes un depresija, neapmierinātība ar sevi, sociālā diskomforta sajūta un dažādi kompleksi...

Zaudēt svaru tiešām ir grūti. Tā ir slimība, kas jāārstē.

Pirmkārt, tam ir jāsagatavojas psiholoģiski – jāpārliecina sevi par nepieciešamību zaudēt svaru. Pašam jānoskaidro, kāpēc tas ir nepieciešams, un jāsaprot, ka pieņemšanās svarā ir strupceļš, kas noteikti ne pie kā laba nenovedīs.

Otrkārt, nāksies ievērot pareizu uzturu (samazināt kopējo dienā patērēto pārtikas produktu kaloriju skaitu) un nodrošināt pietiekamu fizisko aktivitāti. Tas ir lēns, bet visdrošākais ceļš uz slaidumu. Izvēlēties pareizas metodes jums palīdzēs speciālisti.

Uzziņai. Ikdienā enerģiju mēs iegūstam no pārtikas un tērējam to ķermeņa uzturēšanai un fiziskajām aktivitātēm. Ja enerģiju uzņem vairāk, nekā patērē, tā uzkrājas tauku rezervju veidā. Savukārt pretējā gadījumā enerģija tiek smelta no pieejamajām tauku rezervēm, proti, cilvēks zaudē svaru. Jo atšķirība starp uzņemto un patērēto enerģiju ir lielāka, jo intensīvāk notiek tauku uzkrāšanās vai atbrīvošanās no tiem.

Padoms. Fizisko vingrinājumu veikšana ir jāuzsāk pakāpeniski, ar mērenu slodzi. Ja iepriekš tie nav pildīti, droši var sākt ar 5−10 minūtēm – piemēram, ar soļošanu komfortablā tempā. Tāpat ir nozīmīgi veikt fiziskās aktivitātes regulāri. Piecelieties no krēsla vai dīvāna – un aiziet!

Treškārt, sabalansēta uztura un sporta programmu var papildināt ar mūsdienīgo medikamentu Orlistat Polpharma, ko Latvijā un ES pārdod bez receptes.

(!) Orlistat Polpharma izmanto svara samazināšanai pieaugušajiem, kas vecāki par 18 gadiem un kuru ķermeņa masas indekss (ĶMI) ir 28 vai vairāk. Zāles jālieto kopā ar zema tauku satura mazkaloriju diētu.

(!) Ieteicamā medikamenta deva − viena kapsula (60 mg), uzdzerot ūdeni, tieši pirms katras galvenās ēdienreizes, tās laikā vai stundas laikā pēc tās. Ja esat nokavējis maltīti vai jūsu ēdiens konkrētā reizē vispār nesatur taukus, tabletes uzņemšana ir jāizlaiž.

Te vēlamies paskaidrot šo zāļu darbības būtību, proti, ka tās ir zāles ar visām no tā izrietošajām sekām.

Kā preparāts darbojas? Orlistat aktīvā viela cilvēka kuņģa-zarnu traktā bloķē zarnu enzīmu lipāzi, kas šķeļ ar uzturu uzņemtos taukus, sagatavojot tos tālākai uzsūkšanai no zarnām asinīs. Tauki, kas preparāta darbības rezultātā nav sadalīti, netiek absorbēti un izdalās nepārstrādāti dabiskā veidā. Tādējādi preparāts palīdz kontrolēt ķermeņa svaru.

Ir jāņem vērā, ka Orlistat Polpharma var samazināt noteiktu vitamīnu uzsūkšanos organismā. Tādēļ preparāta izmantošanas ilgums ir ierobežots: ne vairāk kā sešus mēnešus, regulāri lietojot.

(!) Ja jūsu svars atbilstoši ķermeņa augumam ir mazāks par tabulā norādīto, nelietojiet Orlistat Polpharma!

Ķermeņa garums un svars: 1,50 m − 63 kg; 1,55 m − 67,25 kg; 1,60 m − 71,75 kg; 1,65 m − 76,25 kg; 1,70 m − 81 kg; 1,75 m − 85,75 kg; 1,80 m − 90,75; 1,85 m − 95,75 kg; 1,90 m − 101 kg.

Ir svarīgi stingri ievērot detalizēto preparāta instrukciju, kurā ir pat norādīts, cik daudz kaloriju dienā (ņemot vērā dzimumu un svaru) ieteicams patērēt, ja vēlaties zaudēt svaru. Tomēr nekad to daudzums dienā nedrīkst būt mazāks par 1200!

Piemēram, sievietēm ar zemu fizisko slodzi, kuras sver mazāk par 68,1 kg, ieteicams patērēt 1200 kaloriju, no 68,1 līdz 74,7 kg − 1400 kaloriju, no 74,8 līdz 83,9 kg − 1600 kaloriju, 84 kg vai vairāk − 1800 kaloriju.

Svara zaudēšanas procesā ir ļoti svarīgi ievērot, ka ikdienas uzturā ir jāsamazina trekno pārtikas produktu daudzums, vienlaikus palielinot dārzeņu un augļu īpatsvaru.

Nelietojiet šo preparātu, ja jums ir alerģija pret Orlistat vai kādu citu šo zāļu sastāvdaļu; ja esat grūtniece vai barojat bērnu ar krūti; ja jūs lietojat ciklosporīnu − zāles, ko nozīmē pēc orgānu transplantācijas, smaga reimatoīdā artrīta un dažu smagu ādas slimību ārstēšanai; ja jūs lietojat varfarīnu vai citas zāles, kas paredzētas asins šķidrināšanai; ja jums ir holestāze (stāvoklis, kad ir bloķēta žults attece no aknām); ja jums ir uzturvielu absorbcijas traucējumi (hronisks malabsorbcijas sindroms), ko ir diagnosticējis ārsts.

Pirms Orlistat Polpharma lietošanas konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu, ja jums ir cukura diabēts vai nieru slimības.

Ņemot vērā preparāta darbības mehānismu un to, ka tas neiekļūst asinīs ievērojamā daudzumā, to var plaši izmantot.

Vissliktāk būtu domāt, ka nu var atļauties ēst bez mēra un ļaunprātīgi izmantot lipīdus un ogļhidrātus, uzskatot, ka, pateicoties zālēm, jūs būsiet pasargāti: zāles neļauj uzsūkties apmēram 30 procentiem taukvielu, bet nebloķē tās pilnībā. Tikmēr, ja seko instrukcijai – uz panākumiem nav ilgi jāgaida!

Preparāts nav paredzēts lietošanai bērniem un pusaudžiem, kuri ir jaunāki par 18 gadiem. Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet lietošanas instrukciju vai attiecīgo informāciju uz iepakojuma.

Par zāļu lietošanu ir jākonsultējas ar ārstu vai farmaceitu.

Zāļu nepamatota lietošana ir kaitīga veselībai!