Mājas virtuve
RU Trešdiena, 23. Oktobris Rīt: Daina, Dainida, Dainis

Kur noskaidrot, vai mirušais ir atstājis mantojumā otrā pensiju līmeņa kapitālu

- Mammas māsa teica, ka grasās atstāt viņai savu otrā līmeņa pensiju, bet pēc viņas nāves mēs neatradām nekādus dokumentus, kas to apliecinātu. Vai ir kāds veids, kā noskaidrot, vai viņa šo pensiju ir novēlējusi mantojumā manai mammai?

Otrā līmeņa pensija ir valsts fondētā (uzkrājošā) pensija, kas ir valsts vecuma pensijas daļa un ko veido fondētās (uzkrājošās) pensijas uzkrātais kapitāls. Šo kapitālu pievieno pārējai vecuma pensijas daļai, kad tās dalībnieks sasniedz valsts pensijas vecumu (tostarp vecumu, kad var pieprasīt priekšlaicīgo pensiju) un pieprasa vecuma pensijas aprēķinu.

No 2020. gada 1. janvāra pensiju 2. līmeņa dalībniekam, kurš vēl nav pieprasījis vecuma pensiju, ir tiesības izvēlēties, kā tiks izmantots uzkrātais fondētās pensijas kapitāls gadījumā, ja viņš nomirst pirms vecuma pensijas piešķiršanas.

Uzkrāto kapitālu pensiju 2. līmeņa dalībnieks var novēlēt, izvēloties vienu no trim variantiem:
• ieskaitīt valsts pensiju speciālajā budžetā;
• pievienot norādītās personas pensiju 2.līmeņa kapitālam;
• nodot mantošanai Civillikumā noteiktajā kārtībā.

Ja pensiju 2. līmeņa kapitāls nepārsniedz 43,75 eiro, tas tiek ieskaitīts valsts pensiju speciālajā budžetā, tāpat kā gadījumā, ja pensiju 2. līmeņa dalībnieks nebūs izdarījis savu izvēli.

Ja otrā pensiju līmeņa dalībnieks ir iepriekš brīdinājis potenciālos mantiniekus, ka viņš ir noformējis otrā līmeņa uzkrātās pensijas nodošanu mantojumā, mantiniekiem ir jādodas pie notāra, lai pieteiktos mantojumam.

Savukārt ja mantinieki nav informēti par mirušā novēlējumu un mantojuma lietu pie notāra nav paredzēts atvērt, tad noskaidrot, vai mirušais ir atstājis mantojumā pensiju 2. līmeņa kapitālu, var VSAA. Tas attiecas uz gadījumiem, kad mirušais: 

  • dzimis pēc 1951. gada 2. jūlija;
  • ir bijis pensiju 2. līmeņa dalībnieks;
  • miris pēc 2020. gada 1. janvāra un nāves dienā viņam nav bijusi piešķirta vecuma pensija. 

Pārliecināties par mirušā iespējamo mantojumā novēlēto pensiju 2. līmeņa kapitālu var, sazinoties ar VSAA pa telefonu 64507020, rakstot e-pastu uz konsultacijas@vsaa.gov.lv vai vēršoties personīgi jebkurā VSAA klientu apkalpošanas centrā. 

Mantojamo pensiju 2. līmeņa kapitāla daļu mantinieki var pieprasīt 10 gadu laikā no mirušās personas nāves dienas. 

Ja 10 gadu laikā mantinieki nepieteiksies, tad mirušā pensiju 2. līmenī uzkrātais kapitāls tiks ieskaitīts pensiju speciālajā budžetā.

Atbilde sagatavota, balstoties uz VSAA tīmekļa vietnē www.vsaa.gov.lv publicētajiem materiāliem.

 

Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde

Pašvaldība: NĪN maksājumi Rīgā nākamgad nepieaugs

22/1
Lasīt