Mājas virtuve
RU Trešdiena, 23. Oktobris Rīt: Daina, Dainida, Dainis

“Kur ir bidē? — Kaķim!? — Invalīdam”: kā absurdas prasības smacē mazos uzņēmējus

Veterinārārste Oļesja Konopska strādā savā specialitātē jau 14 gadus. Lai spertu jaunu soli profesionālajā izaugsmē, viņa nolēma atvērt savu klīniku Ziepniekkalnā. Pareizāk, viņa mēģina to izdarīt... kopš pagājušā gada novembra. Ja jūs domājat, ka tas ir tik vienkārši – sagribēji un atvēri, tad jūs, iespējams, nekad neesat saskāries ar mūsu birokrātiju.

- Man bija vajadzīgi vairāki mēneši, lai saņemtu visdažādākās atļaujas un saskaņojumus no visam iespējamām iestādēm, birokrātija ir vienkārši briesmīga! Starp citu, visas atļaujas vēl joprojām nav saņemtas! Rezultātā jau gandrīz gadu esmu spiesta maksāt īres maksu par telpām, kurās faktiski nevaru atvērt klīniku. Es strādāju kā privātais ārsts, kurš dodas pie klienta uz mājām.

- Kāda ir problēma?

- Oficiāli mana veterinārā klīnika nevar sākt darbu, jo tualete cilvēkiem ar īpašām vajadzībām ir pārāk šaura: tajā, neskaitot tualeti, fiziski nav iespējams uzstādīt bidē un bērnu pārtinamo galdiņu.

- Bērnu pārtinamais galdiņš? Veterinārajā klīnikā?

- Jā, tādas ir prasības ārstniecības iestādēm, kurām tiek pielīdzinātas arī veterinārās klīnikas. Jāatzīmē, ka vieta, kur man pēc ilgiem meklējumiem izdevās atrast vairāk vai mazāk piemērotas telpas, atrodas gandrīz pašā Rīgas nomalē, blakus fabrikai “Dzintars”, mana topošā klīnika faktiski ir tās piebūve. Patiesībā mēs atrodamies trīs minūšu braucienā no Ziepniekkalna meža, rūpniecības un garāžu zonā, iepretim vietējiem kapiem.

Tāpēc man ir grūti iedomāties, kam šeit, praktiski mežā, pašā nomalē, būtu vajadzīga 2,5x2,2 metrus liela tualete invalīdiem ar bidē un pārtinamo galdu. Es vēlos atvērt savu praksi, man ir ķirurģiskais aprīkojums, tāpēc es eju uz savu mērķi, cenšos darīt visu likuma ietvaros un pildu visas šīs absurdās prasības.

“Kur ir pārtinamais galdiņš?”

...Oļesja izrāda savas telpas, stāsta par savām grūtībām un pauž aizdomas, ka cilvēki, kuri cenšas atvērt savu biznesu un maksāt nodokļus budžetā kā pašnodarbinātas personas, valstij gluži vienkārši nav vajadzīgi:

Oļesja Konopska

- Šķiet, ka tiek darīts viss, lai cilvēks nespētu izturēt šo staigāšanu par kabinetiem un vienkārši atteiktos no savas idejas. Nez kādēļ tāds liels mazumtirdzniecības tīkls kā Rimi vispār var iztikt bez tualetēm pircējiem, bet veterinārārstiem tiek izvirzītas tik stingras prasības. Man saka: ja nu pēkšņi uz klīniku atnāks invalīds ar savu suni vai māmiņa ar zīdaini atvedīs savu kaķi? Man esot jābūt gatavai šādai situācijai – klīnikā ir jābūt tualetei cilvēkiem ratiņkrēslā un zīdaiņu pārtinamajam galdiņam!

Bet lielveikalos jebkurš pircējs var vienkārši sagribēt aiziet uz tualeti, un kas no tā? Mazumtirdzniecības tīkliem tas īpaši nerūp, viņu pieeja ir tāda, ka pircēji var aiziet uz tualeti mājās, pirms došanās uz veikalu.

5000 eiro par visām pārbūvēm

- Kad izvēlējos šīs telpas īrei, jau biju gatava tam, ka man būs jāpārbūvē ieeja – tur nebija uzbrauktuves, nebija arī tualetes invalīdiem. Ir ļoti grūti atrast telpas ar visām šīm lietām. Tāpēc es jau rēķinājos ar to, ka man tas viss būs jādara pašai. Taču izrādījās, ka ar to mani ieguldījumi neaprobežosies: visiem pārbūves darbiem man būs nepieciešami vismaz pieci tūkstoši eiro, jo tualetei, saprotiet, pietrūkst 20 centimetru (!), lai atbilstu Ekonomikas ministrijas izstrādātajiem standartiem ārstniecības iestādēm. Rezultātā es nevaru atvērt klīniku, kamēr nenojaukšu sienu un nepalielināšu tualetes platību uz citu, blakus esošo telpu rēķina.

Fakts ir tāds, ka veterinārajā klīnikā, ja tās platība pārsniedz 60 metrus (manā gadījumā tie ir 70 kvadrātmetri), cilvēkiem ar invaliditāti paredzētās tualetes platībai ir jābūt 2,20 x 2,50 metri. Es jau 14 gadus praktizēju kā privātais veterinārārsts un paralēli strādāju citās klīnikās, bet jau sen sapņoju par savas veterinārās klīnikas atvēršanu, tāpēc, protams, ievērošu šīs prasības, kaut arī tas man izmaksās milzīgu summu. Bet lieta ir citā – pašā šo prasību absurdumā, īpaši uz tā fona, ka citas klīnikas, kas strādā jau sen, turpina netraucēti darboties arī bez visiem šiem luksusa nosacījumiem. Ko runāt par klīnikām, ja pat ne visos veikalos un valsts iestādēs ir tualetes ar bidē un zīdaiņu pārtinamiem galdiņiem.

(Starp citu, kā noskaidroja Press.lv, pašā Pārtikas un veterinārajā dienestā invalīdiem paredzētajā tualetē nav ne bidē, ne pārtinamā galdiņa.)

Kā paskaidroja Pārtikas un veterinārais dienesta Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere, tas esot tāpēc, ka ēka, kurā atrodas Pārtikas un veterinārais dienests, tika nodota ekspluatācijā 2007. gadā, krietni pirms jauno Ministru kabineta noteikumu pieņemšanas. Noteikumi, kas, cita starpā, nosaka arī invalīdiem paredzēto tualešu izmērus veterinārajās klīnikās, tika pieņemti 2021. gada 19. oktobrī, proti, tie ir spēkā nepilnus trīs gadus. Taču, kā apliecināja Meistere, Pārtikas un veterinārais dienesta inspektoriem nav uzdevums pārbaudīt, vai tualešu izmēri veterinārajās klīnikās atbilst Ministru kabineta noteikumiem. Viņi pārbauda klīniku atbilstību Veterinārmedicīnas likumam un Ministru kabineta 2013. gada 10. septembra noteikumiem, kas attiecas uz dzīvnieku ārstēšanas specifiku veterinārajās klīnikās un pašu klīniku reģistrāciju).

Stāstu turpina Oļesja Konopska:

- Šādu prasību mērķis ir pēc iespējas vairāk apgrūtināt jaunu mazu klīniku atvēršanu, lai tās nekonkurētu ar jau strādājošajām lielajām klīnikām. Es negaidīju, ka man nāksies iet cauri tik daudzām pārbaudēm un man tiks likts tik daudz spieķu ritenī.

Man šķiet, ka visas šīs birokrātijas aizsegā ir piemirsies, ka veterinārās klīnikas prioritāte ir ārstēt dzīvniekus, nevis bērnus un cilvēkus ar funkcionāliem traucējumiem.

Veterinārajām klīnikām tiek izvirzītas pārmērīgi augstas prasības: tagad trūkstošo 20 centimetru dēļ man ir jānojauc milzīga ārsiena. Rezultātā tas man izmaksās 5000 eiro tikai par darbu strādniekiem, neskaitot materiālus. Turklāt man ir jāierīko uzbrauktuve. Tā ir metāla konstrukcija ar margām abās pusēs.

- Vai līdz šim jūsu praksē pie jums ir vērsušies cilvēki ar invaliditāti, atvedot savus mājdzīvniekus?

- Godīgi sakot, nē, man nekad nav gadījies. Lai gan mana privātā prakse kā izbraukuma ārstam pastāv jau 14 gadus, kopš 2010. gada. Paralēli savai privātpraksei esmu strādājusi dažādās klīnikās, un nevienā no tām nekad neesmu saskārusies ar situāciju, kad dzīvnieku būtu atvedis cilvēks ratiņkrēslā ar asistentu vai jauna māmiņa ar zīdaini. Es varu nosaukt neskaitāmas veterinārās klīnikas, kurās tualetes ir patiešām mikroskopiskas. Tikai vienreiz, kad strādāju Ogres klīnikā, pie mums savu suni atveda sieviete ar bērnu ratiņiem. Tā bija vienīgā reize 14 gadu laikā. Taču viņai pārtinamais galdiņš nebija nepieciešams.

Lielajās veterinārajās klīnikās DinoZoo un citās, kurām ir milzīgi apgrozījumi, protams, tādas tualetes ir, tās var atļauties aprīkot un uzturēt. Bet, ja esi privāts veterinārārsts, šādas prasības nogriež visu skābekli.

- Cik ilgi jūs mēģināt atvērt privāto klīniku?

- Dokumentācijas noformēšana un sarakste ar visām iestādēm ilgst mēnešiem, es to daru jau kopš novembra. Lai saņemtu atbildi no Valsts veselības inspekcijas uz katru vēstuli, ir jāgaida mēnesis.

- Un kādā stadijā esat tagad?

- Būvniecības inspekcija jau ir akceptējusi manu projektu. Lai gan arī tur tā bija vesela epopeja. Sākotnēji viņi pieprasīja, lai pie ieejas ierīkoju autostāvvietas – vienu parasto un vienu invalīdiem. Bet te man tomēr izdevās aizstāvēt taisnību – stāvvietu šeit ir pietiekami daudz arī bez manām speciāli aprīkotajām autostāvvietām. Šeit stāv gan kravas, gan vieglās automašīnas. Turklāt zeme šeit pieder pašvaldībai, un ēkas īpašnieks nevar ierīkot savas stāvvietas pie ieejas. Par laimi, šis arguments nostrādāja, un vismaz šī prasība tika atcelta. Autostāvvietas nebūs jāierīko. Lai arī maza, bet uzvara pār birokrātiju.

Ko saka Rīgas dome?

Rīgas domes Ārējās komunikācijas departamenta pārstāvis Mārtiņš Vilemsons norāda, ka 2021. gada 1. novembrī stājās spēkā Ministru kabineta noteikumi, kas nosaka būvnormatīvus jaunu ēku būvniecībai, vecu ēku rekonstrukcijai vai restaurācijai (“Būvju vispārīgo prasību būvnormatīvs LBN 200-21”). Tieši pēc tiem pašvaldība vadās, apstiprinot jaunu ēku būvniecību un veco ēku pārbūvi. Kas attiecas uz galvaspilsētas pašvaldības ēku, kurās klientiem tiek sniegti sociālie pakalpojumi, pieejamību, tad īpaša projekta ietvaros 18 šādas ēkas ir aprīkotas cilvēku ar invaliditāti vajadzībām.

Press.lv pieprasīja informāciju arī no Valsts veselības inspekcijas – cik veterinārās klīnikas ir maksājušas soda naudas par to, ka nav aprīkotas ar pārtinamiem galdiem un bidē, un vai pati Valsts veselības inspekcija ir aprīkota ar šādām tualetēm invalīdiem. Vēl joprojām gaidām atbildi.

Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde

NEPLP liedz piekļuvi 17 Krievijas propagandu izplatošiem portāliem

23/1
Lasīt

Trešdien pūtīs brāzmains vējš un spīdēs saule

23/1
Lasīt