Mājas virtuve
RU Trešdiena, 23. Oktobris Rīt: Daina, Dainida, Dainis

Komunālo rēķinu apmaksa: kam pienākas atvieglojumi, atlaides un valsts atbalsts

Straujiem soļiem tuvojas rudens, arī ziema nav aiz kalniem. Tas nozīmē, ka pieaugs elektroenerģijas un gāzes patēriņš, mājokļos tiks pieslēgta apkure. Un, tā kā pakalpojumu sniedzēji pērk elektroenerģiju biržā, nav izslēgts, ka iedzīvotājus un uzņēmumus sagaida nepatīkami pārsteigumi...

Šajā publikācijā pastāstīsim par jaunu valsts atbalsta veidu iedzīvotājiem, apmaksājot daļu komunālo pakalpojumu rēķinu.

Ienākumu slieksnis

Valdība ir apstiprinājusi Klimata un enerģētikas ministrijas (KEM) izstrādātos noteikumus, kas nosaka kritērijus, pēc kuriem mājsaimniecības var saņemt valsts atbalstu ārkārtas enerģijas cenu pieauguma gadījumā.

“Lai gan redzam, ka kopš 2023. gada pavasara energoresursu cenas ir stabilizējušās, mūsu mērķis ir nodrošināt iedzīvotājiem mērķētu atbalsta sistēmu, kas tiek izmantota situācijā pie ārkārtēji augstām energoresursu cenām,” skaidro Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis.

Jaunajos noteikumos ir noteikti cenu griesti aizsargājamām iedzīvotāju grupām, kuri iezīmē augstu cenu apstākļus, pie kuriem valdība var lemt par atbalsta mehānisma iedarbināšanu.

Atbalsts tiks noteikts mērķēti – mājsaimniecībām ar zemu un vidēji zemu ienākuma līmeni. Šajā gadījumā tās ir mājsaimniecības, kuru ikmēneša izdevumi par mājokli uz vienu tās locekli varētu veidot 30% no mājsaimniecības ienākumiem. 

Ar kopējiem izdevumiem par mājokli saprot izdevumus par īri (t.sk., zemes noma vai nodokļi par mājai piegulošo zemi), komunālajiem pakalpojumiem (ūdens, kanalizācija, siltumenerģija, elektroenerģija, dabasgāze), citiem ar mājokļa ikmēneša uzturēšanu saistītiem pakalpojumiem (piemēram, mājokļa apdrošināšana). 

Atbalstu nav plānots piemērot pastāvīgi, bet tikai situācijās, kad tirgū (biržā) būs vērojams ārkārtējs energoresursu cenas kāpums.

Tas nozīmē, ka mājsaimniecības saņems atbalstu, ja  trīs mēnešus energoresursa cena biržā par 30% pārsniegs resursa cenas slieksni. Šādā gadījumā Ministru kabinets pieņems lēmumu par noteiktu atbalsta periodu.

Apkures sezonas laikā šāda situācija var iestāties vienu vai vairākas reizes. Savukārt, ja energoresursu cenas visā apkures sezonā saglabāsies stabilas, atbalsta mehānisms nebūs nepieciešams. 

Atbalsta nosacījumi

Saskaņā ar jauno regulējumu, atbalsts tiks sniegts pēc Ministru kabineta rīkojuma, ja energoresursu tirgus cena trīs mēnešus pēc kārtas pārsniegs noteiktu slieksni. Atbalsta mehānisms ir paredzēts mājsaimniecībām ar zemiem un vidēji zemiem ienākumiem.

Atbalstu elektrības un apkures rēķiniem piešķirs šādos gadījumos:

  • Elektroenerģija – ja vidējā Nordpool biržas nākamās dienas cena pārsniegs 208 EUR/MWh; 
  • Dabasgāze, naftas gāze, dīzeļdegviela, kas tiek izmantota apkures vajadzībām – ja vidējā nākotnes dabasgāzes cena Dutch TTF biržā pārsniegs 91 EUR/MWh; 
  • Centralizētā siltumapgāde – ja vismaz piecās no 10 lielajām pilsētām Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātie tarifi pārsniegs 111 EUR/MWh; 
  • Granulas, malka, briketes – ja vidējā biomasas cena Baltpool biržā pārsniegs 76 EUR/MWh.

Kas var saņemt valsts atbalstu?

Valsts atbalstu var saņemt, ja mājsaimniecība izmanto:

  • elektroenerģiju;
  • dabasgāzi;
  • decentralizēto kurināmo (malka, granulas, briketes, naftas gāze, dīzeļdegviela) apkurei;
  • saņem centralizētu siltumapgādi.

Ja mājsaimniecība izmanto elektrību, dabasgāzi, decentralizēto kurināmo (malka, granulas, briketes, naftas gāze, dīzeļdegviela) apkures vajadzībām vai saņem centralizēto siltumenerģiju, tad periods, kurā mājsaimniecībām tiek piešķirts atbalsts, ja energoresursu cena pārsniedz noteikto slieksni, ir no 1.oktobra līdz 30.aprīlim. Savukārt atbalsta periods elektroenerģijai, ko izmanto vispārīgam patēriņam, ne apkurei – atbalsta periods ir visu kalendāro gadu.  

Periods, kurā mājsaimniecības var saņemt atbalstu apkurei, energoresursu cenai pārsniedzot noteikto slieksni: no 1. oktobra līdz 30. aprīlim.

Atbalsta periods elektroenerģijai, ko izmanto vispārīgam patēriņam (nevis apkurei): viss kalendārais gads.  

Atvieglojumu sistēma

Kā tiks piemērotas atlaides

Pēc atbilstoša MK rīkojuma atlaides energoresursiem mājsaimniecību rēķinos ārkārtēji augstu energoresursu cenu gadījumos tiks aprēķinātas pēc šāda principa: 

  • Elektroenerģijas pirmajām 100 kWh – atlaide 8 EUR, nepārsniedzot rēķina summu par patērēto elektroenerģiju 
  • Elektroenerģijai, ko izmanto apkures vajadzībām ar patēriņu 500-2000 kWh mēnesī – 50% no elektrības cenas, kas pārsniedz 0,16 EUR/kWh, bet ne vairāk kā 0,10 EUR/kWh.  
  • Dabasgāzei, kas tiek izmantota apkurei ar patēriņu vismaz 221 kWh mēnesī  - atlaide 110 EUR,  nepārsniedzot rēķina summu par patērēto dabasgāzi 
  • Centralizētai siltumapgādei – 50% no starpības, ko veido SPRK/pašvaldības apstiprinātais tarifs un tarifu slieksnis, kas ir virs 111EUR/MWh 
  • Granulām, briketēm, ja to iegādes apjoms ir līdz 10 tonnām – 50% no cenas, kas pārsniedz 325 EUR/t,  bet ne vairāk kā 100 EUR/t, ieskaitot PVN 
  • Malkai, ja tās iegādes apjoms ir līdz 35m3 – 50% no cenas, kas pārsniedz 40 EUR/m3, ieskaitot PVN, bet ne vairāk kā 15 EUR/ m3, ieskaitot PVN 
  • Sašķidrinātajai naftas gāzei, ja tās iegādes apjoms ir līdz 1000kg – 50% no cenas, kas pārsniedz 1,29 EUR/kg, ieskaitot PVN, bet ne vairāk kā 2 EUR/kg, ieskaitot PVN 
  • Dīzeļdegvielai, ja tās iegādes apjoms ir līdz 400 litriem – 50% no cenas, kas pārsniedz 1,11 EUR/l, ieskaitot PVN, bet ne vairāk kā 2,50 EUR/l, ieskaitot PVN

Mājsaimniecībām ar zemu ienākumu līmeni

Kā tiks noteiktas mājsaimniecības, kuras kvalificēsies atbalsta saņemšanai?

Iedzīvotājus parasti satrauc jautājums, vai atvieglojumi tiks piešķirti automātiski vai arī to saņemšanai viņiem ir jāpiesakās pašiem?

Energoefektivitātes veicināšanas kompensāciju informācijas sistēma (EIKIS) automātiski identificēs mājsaimniecības, kuras kvalificēsies atbalsta saņemšanai. Sistēmas pārvaldnieks ir Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB). 

Sistēma apkopos datus par ienākumiem, pensijām/ pabalstiem un deklarēto un reģistrēto dzīvesvietu no dažādu institūciju datu bāzēm:  Valsts ieņēmuma dienesta (VID), Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA), Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP).

Šī sistēma un tajā integrētie dati nodrošina atbalstu izmaksas automātiski, bez personu iesaistes tādās kategorijās kā elektroenerģija (kas netiek izmantota apkures vajadzībām), dabasgāze un centralizētā siltumenerģija. Atbalsts centralizētajiem risinājumiem (elektroenerģija, kas netiek izmantota apkurei, dabasgāze, centralizētā siltumapgāde) tiks piemērots automātiski rēķinos.

Atbalstu maksājumiem par decentralizēto kurināmo (malka, granulas, briketes, dīzeļdegviela, elektroenerģija apkurei un citi) administrēs pašvaldības, saņemot datus no Enerģijas veicināšanas kompensācijas sistēmas (EIKIS).

Kā tiks uzskaitīti ienākumi?

Uz atbalstu varēs pretendēt mājsaimniecības ar zemiem un vidēji zemiem ienākumiem, ja lietotājs ir deklarēts vai reģistrēts adresē, kurā tiek izmantoti elektroenerģijas, dabasgāzes un siltumenerģijas pakalpojumi.

Visu mājsaimniecībā deklarēto vai reģistrēto personu ienākumi tiks summēti kopā. Kopējie ienākumi tiks dalīti uz konkrētajā mājsaimniecībā deklarēto vai reģistrēto personu skaitu.

(!) Uz atbalstu varēs pretendēt arī Ukrainas pilsoņi, kuriem Latvijā ir piešķirts pagaidu aizsardzības statuss un kuri dzīvo norādītajā adresē, ja tiks konstatēts, ka viņu ienākumu līmenis ir zems vai vidēji zems/

Plašāka informācija pieejama Ministru kabineta portālā: www.mk.gov.lv.

Sagatavoja Lana VASILJEVA

Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde

NEPLP liedz piekļuvi 17 Krievijas propagandu izplatošiem portāliem

23/1
Lasīt

Trešdien pūtīs brāzmains vējš un spīdēs saule

23/1
Lasīt