Mājas virtuve
RU Trešdiena, 23. Oktobris Rīt: Daina, Dainida, Dainis

Kas jādara, lai uzsāktu invaliditātes noformēšanas procesu?

- Manai mammai ir diagnosticēti strauji progresējoši kustību traucējumi. Kur man sākt pieteikties invaliditātes saņemšanai? Ar ko sākt, lai noformētu viņai invaliditāti? Vai mammai būs jāveic kādi īpaši izmeklējumi, lai piešķirtu invaliditāti?

Invaliditāte ir ilgstošs vai nepārejošs vismaz mērenas pakāpes funkcionēšanas ierobežojums, ko izraisījusi slimība, trauma vai iedzimts defekts un kas ietekmē personas garīgās vai fiziskās spējas, darbspējas, pašaprūpi un iekļaušanos sabiedrībā.  

Invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas kritērijus, termiņus un kārtību reglamentē Ministru kabineta noteikumi.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 805 “Prognozējamas invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas un invaliditāti apliecinoša dokumenta izsniegšanas noteikumi” nosaka, ka invaliditātes iegūšanai ir nepieciešams iziet Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (turpmāk - komisija) veselības un darbspēju ekspertīzi.

Invaliditātes vai darbspēju ekspertīzi veic personai ar fiziskās vai garīgās veselības traucējumiem, kuru dēļ tā nepārtraukti ārstējusies vismaz sešus mēnešus pirms iesnieguma iesniegšanas dienas Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā (VDEĀVK), tai ir radušies vai var uzskatīt, ka ir radušies stabili funkcionēšanas ierobežojumi un to apliecina medicīniskie dokumenti.  

Kur iesniegt pieteikumu

Lai veiktu novērtējumu, personai vispirms jāsazinās ar savu ģimenes ārstu vai ārstējošo speciālistu, kurš, ņemot vērā visaptverošas medicīniskās pārbaudes rezultātus un atbilstošu ārstēšanu, pieņems lēmumu par personas nosūtīšanu uz komisiju.

Lai veiktu invaliditātes ekspertīzi, personai vai tās likumiskajam pārstāvim ir jāiesniedz komisijai šādi dokumenti:

1) iesniegums invaliditātes ekspertīzes veikšanai (ja invaliditātes ekspertīze tiek veikta pilngadīgai personai, ir jāaizpilda funkcionālo spēju pašnovērtējuma anketa); iesniegums (kurā iekļauta iepriekš minētā anketa) atrodams komisijas tīmekļa vietnē www.vdeavk.gov.lv, sadaļā “Pakalpojumi”;

2) ģimenes vai ārstējošā ārsta sagatavots nosūtījums uz komisiju (veidlapa Nr. 088/u);

3) citi personas medicīniskie dokumenti, ja ģimenes ārsts, ārstējošais ārsts vai pati persona uzskata, ka tas nepieciešams ekspertīzes veikšanai.

Sīkāku informāciju par iepriekš minēto dokumentu iesniegšanu komisijai var saņemt, sazinoties ar komisiju pa tālr.: 67614885, 29632807 vai e-pastu: pasts@vdeavk.gov.lv.

Noteikumos arī noteikts, ka ekspertīzes veikšanai nav nepieciešama personas klātbūtne. Tomēr, ja tiek konstatēts, ka komisijas rīcībā nav pietiekamas informācijas vai informācija ir pretrunīga, pārbaude tiek veikta personas klātbūtnē, iepriekš vienojoties par pārbaudes laiku un vietu.

Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde

Pašvaldība: NĪN maksājumi Rīgā nākamgad nepieaugs

22/1
Lasīt