Vasara Latvijā tradicionāli ir aktīvākais atvaļinājumu laiks. Tas saistīts gan ar siltajiem laika apstākļiem, gan ar mazāku darba apjomu atsevišķās nozarēs, kas arī lielā mērā ir saistīts ar strādājošo vēlmi izmantot salīdzinoši īsās vasaras atpūtai. Tiesa, līdz ar salīdzinoši lētu aviobiļešu pieejamību un ekonomiski aktīvo cilvēku materiālā stāvokļa uzlabošanos, pēdējās pāris desmitgadēs laika apstākļi dzimtenē vairs nebija noteicošais faktors atvaļinājuma laika izvēlē. Pat ja saule nelutināja ar siltumu, vienmēr bija iespēja doties atpūsties patīkamākā klimatā.

Šovasar situācija mainījās. Pandēmijas izraisīto ceļošanas apgrūtinājumu dēļ cilvēki atkal sāka izvēlēties atvaļinājuma laiku atkarībā no laika apstākļiem Latvijā. Jūlijā, kad lielākajā valsts teritorijā valdīja nepieredzēts karstums, Latvijas uzņēmumos tika izmantoti par 7,27% vairāk atvaļinājuma dienu nekā 2020. gada jūlijā. Tendenci vēl vairāk izceļ fakts, ka bezalgas atvaļinājuma dienu skaits pieauga par 24,28%.

«Bezalgas atvaļinājuma dienu pieaugums par ceturto daļu uzskatāmi parāda, cik ļoti strādājošie vēlējās izmantot karsto laiku atpūtai. Cilvēki bija gatavi nesaņemt naudu, lai tikai varētu pasauļoties, peldēties un baudīt citus vasaras priekus, kas mūsu platuma grādos pieejami vien īsu brīdi. Zinot darbinieku skatījumu uz strādāšanu vasarīgākajās dienās, īpašu darba ņēmēju lojalitāti un atzinību varētu izpelnīties tie uzņēmumi, kuri spēs rast iespēju elastīgi pielāgot atvaļinājuma grafiku tā, lai visi interesi izrādījušie varētu iegūt kādu brīvu dienu atpūtai,» prognozē Jumis Pro vadītājs Viesturs Slaidiņš.

Interesanti, ka lietainajā, vēsajā augustā kopējais atvaļinājuma dienu skaits salīdzinājumā ar iepriekšējā gada augustu samazinājās par 3,16%, taču bezalgas palielinājās par 28,55%, strādājošiem cenšoties «izķert» saulainos periodus vai pagarinot nedēļas nogales. Savukārt jūnijā darbinieki izmantoja mazāk gan apmaksātos, gan bezalgas atvaļinājumus nekā 2020.gada pirmajā vasaras mēnesī. Attiecīgi par 2,03% un 2,91% mazāk. Kā ierasts, visbiežāk apmaksātā atvaļinājumā strādājošie dodas uz 7, 10 vai 14 dienām.

Par Jumis Pro

SIA Jumis Pro nodarbojas ar grāmatvedības sistēmas Jumis attīstību un uzturēšanu. Sistēmas Jumis pēdējo gadu izaugsmi veicināja fokuss uz lietotāju vajadzībām un inovācijas, piemēram, mobilās lietotnes izstrādāšana, e-rēķinu apstrādes iespēju izveide, ērtāka lietotāja vide, darbinieku uzskaites un algu aprēķina risinājums Jumis Personāls, integrācija ar VID EDS sistēmu un ātra jaunāko likumdošanas prasību iestrādāšana sistēmā.