Mājas virtuve
RU Trešdiena, 23. Oktobris Rīt: Daina, Dainida, Dainis

Kafija veikalu plauktos: kāpēc pupiņu kafija ir dārgāka par malto?

Latvijas iedzīvotāji ļoti mīl kafiju. Lielākā daļa gatavo to ar klasisko paņēmienu, aplejot maltas kafijas pupiņas ar verdošu ūdeni. Ražotāji nāk pretī patērētāju vēlmēm, piedāvājot maltu kafiju vakuuma iepakojumā. Vienīgi dīvaini ir tas, ka lielveikalā puskilogramu smags maltas kafijas vakuuma iepakojums maksā vidēji 6-7 eiro, bet tāda paša svara kafijas pupiņu pakas cena ir daudz augstāka. Lai gan, šķiet, vajadzētu būt otrādi, jo kafijas malšana ir papildu apstrāde, kas rada papildu izmaksas. Tomēr viss nav tik vienkārši.

Pēc savas pieredzes

Vēl pavisam nesen autora virtuvē mājoja parasts kafijas automāts, kurā caur kafijas pulveri tika padots karsts ūdens. Taču, dzerot krūzīti pēc krūzītes, viņš sāka pamanīt, ka kafija ir vāja un bez izteiksmīga aromāta. Arī pašu kafijas pupiņu malums ir vai nu pārāk rupjš, vai arī tajā ir iejauktas kādas balastvielas. Un vispār, kaut kas nav kārtībā.

Protams, elektrotehnikas veikalos var iegādāties kafijas automātus ar iebūvētām dzirnaviņām pupiņu malšanai. Taču lētākā eksemplāra cena sākas no 400 eiro, bet dārgākos pārdod par 2-3 tūkstošiem.

Reiz pieliekamajā autors nejauši atrada rūpnīcas “Straume” ražotas kafijas dzirnaviņas. Kādreiz tās bija ļoti pieprasītas ne tikai Latvijā, bet arī ārzemēs – piemēram, Polijā. Lai gan rūpnīca “Straume” jau sen vairs neeksistē, tās ražotās ierīces turpina veiksmīgi darboties.

Eksperimenta nolūkā autors iegādājās iepakojumu ar kafijas pupiņām un samala tās. Pirmais atklājums: malšanas rezultātā izveidojies pulveris bija mitrs un samērā blīvs. Tajā pašā laikā, atverot jau samaltas kafijas vakuuma iepakojumu, pulveris ir sauss, lai gan aromāts sākumā ir jūtams.

Bet pats svarīgākais: izdzerot tasi kafijas, kas pagatavota no svaigi samaltām pupiņām, jūs sajutīsiet neticamu efektu. Jāsaka, ka malta kafija nesniedz pat 10 % no šī efekta. Kas tad īsti ir iepakojumā ar uzrakstu “malta kafija”?

Kafijas mūžs – piecpadsmit minūtes

Kafijas nozares eksperti apgalvo, ka īsta kafija ir dzīva tikai pirmās piecpadsmit minūtes pēc malšanas. Pēc tam tā nomirst. Katra kafijas pupiņa satur dabiskas ēteriskās eļļas, bet pupiņas apvalks notur tās gluži kā kapsulā. Tieši šīs eļļas piešķir kafijai tās neatkārtojamo garšu un aromātu. Ja kafijas pupiņas apvalks tiek bojāts, eļļas sāk iztvaikot un ātri izgaist. Parasti tam ir nepieciešamas tikai 15 minūtes. Pēc tam paliek tikai nedzīva kafija.

Tādējādi absolūti visa pārdošanā esošā maltā kafija nav dzīva. Neatkarīgi no cenas vai iepakojuma datuma. Lai kafiju iepakotu pārdošanai, tā tiek pakļauta svaigam gaisam vairākas dienas pēc samalšanas.

Šo rituālu sauc par degazēšanu. Šā procesa galvenais mērķis ir nodrošināt, ka tajā nepaliek ēteriskās eļļas. Ja iesaiņo svaigi maltu kafiju, iepakojumi plīst, jo tajos uzkrājas gāze. Pēc atgāzēšanas paliek tikai samaltas kafijas pupiņu cietās daļiņas bez sākotnējās smaržas un garšas.

Lai saprastu atšķirību starp iepriekš samaltu un svaigi maltu kafiju, veiciet vienkāršu eksperimentu. Paņemiet divas papīra loksnes un uzlejiet uz katras no tām nedaudz kafijas. Uz pirmās – svaigi maltu kafija, uz otrās – iepriekš samaltu kafija. Paturiet katru no tam pie deguna un ieelpojiet aromātu. Atšķirība ir vairāk nekā pamanāma. Tagad pagatavojiet pa tasītei no katras kafijas un pēc kārtas nogaršojiet to. Kāda tā bija? Iespējams, jūs vairs negribēsiet pirkt maltu kafiju.

Kur paliek kofeīns?

Šķiet, ar garšu esam tikuši skaidrībā. Bet kāpēc rūpnieciski malta kafija nesniedz enerģijas lādiņu? Tas viss kofeīna, pareizāk, tā trūkuma dēļ. Tā ir diezgan vērtīga izejviela, ko izmanto citu pārtikas produktu un pat kosmētikas ražošanā, tāpēc nav nekāds brīnums, ka to iegūst no pupiņām, pārdodot pārpalikumus zem kafijas nosaukuma.

Maltu kafiju pulveri ir ļoti viegli viltot. Uz lētāko paraugu iepakojuma vienmēr ir norādīts, ka produkts ir pagatavots no 100% arabikas. Taču pasaulē ir trīs kafijas pupiņu veidi (Arabica, Robusta un Liberica).

Arabika ir visdārgākā šķirne, dzēriens no šīm pupiņām ir gards un aromātisks. Arabikai ir nepieciešama rūpīgāka kopšana, un tās raža ir mazāka nekā lētākajai robustai un liberikai. Apzinīgi ražotāji norāda izejvielu veidu procentuālo attiecību. Taču kaut kādu iemeslu dēļ uz maltas kafijas paciņas nav norādes par robustas vai liberikas kafijas pupiņu saturu.

Turklāt, iegādājoties vakuumā iepakotu briketi, jums nav ne jausmas, kas ir tās iekšpusē. Labākajā gadījumā dārgās un aromātiskās arabikas vietā jūs saņemsiet zemākas kvalitātes kafiju, bet sliktākajā gadījumā kafijas tur var nebūt vispār.

Ko tik ražotājs nepievieno, lai iegūtu lētāku galaproduktu! Cigoriņi, maltas ozolzīles, mieži – tas viss bieži ir atrodams slavenāko ražotāju produkcijā. Lai noteiktu, cik dabīga un “tīra” ir kafija, ieberiet karoti maltas kafijas glāzē karsta ūdens. Ja kafija satur kādus piemaisījumus, tie uzreiz sāks nosēsties, bet dabīgais produkts vēl ilgi būs ūdens virspusē.

Kafijas pupiņas neviltosi

Atšķirībā no maltās kafijas pupiņas viltot nevar, jo visi zina, kā tās izskatās, un jebkuri piemaisījumi uzreiz ir redzami. Maltā kafijā piemaisījumus pamanīt nav iespējams, un, to nepareizi uzglabājot, jūs pat nesajutīsiet garšas atšķirības. Tieši uz to paļaujas viltotāji.

Ar kafijas pupiņām šis triks nedarbojas. Lielākoties pie mums veikalu plauktos ir atrodamas grauzdētas arabikas šķirnes pupiņas, dažkārt sajauktas ar robusta. Pirmās ir iegarenas formas, bet otrās – gandrīz apaļas. Dažreiz ražotāj, iepakojot kafijas pupiņas, atstāj mazu caurspīdīgu “lodziņu”, caur kuru var redzēt pakas saturu. Pupiņām jābūt viendabīgas krāsas, obligāti veselām – bez atlauzumiem un pusītēm.

Pupiņas nedrīkst būt saskarē ar gaisu, citādi tās ātri zaudē visas savas īpašības. Ražotājs, kas ciena sevi un savus produktus, vienmēr iesaiņo kafiju piemērotā iepakojumā. Visbiežāk tas ir blīvs folijas maisiņš ar īpašu vārstu. Šis vārsts kalpo, lai no maisiņa izvadītu gāzes, ko kafijas pupiņas izdala pēc grauzdēšanas, bet nelaiž gaisu maisiņā, kas ir ļoti svarīgi, lai saglabātu produkta svaigumu un garšu.

Uz iepakojuma jābūt norādītai ražošanas valstij. Atcerieties, ka vienai un tai pašai kafijai, kas audzēta dažādās valstīs, piemīt atšķirīga garša.

Grauzdēšanas pakāpe

Ir vairākas kafijas grauzdēšanas pakāpes: skandināvu, Vīnes, franču, itāļu... Visspēcīgākais ir  spāņu grauzdējums. Jo gaišāka ir kafijas pupiņu krāsa, jo vājāk tās ir grauzdētas un jo skābāka būs kafijas garša. Attiecīgi, jo tumšāka ir kafijas pupiņu krāsa, jo spēcīgāk tās ir grauzdētas un kafija būs rūgtāka. Apzinīgi ražotāji uz iepakojuma norāda grauzdēšanas datumu. Ja kopš grauzdēšanas nav pagājuši vairāk nekā divi mēneši, tas nozīmē, ka varēsiet pagatavot visnotaļ smaržīgu un garšīgu dzērienu.

Ja esat īstas kafijas cienītājs, iegādājieties tikai kvalitatīvas kafijas pupiņas. Eksperti iesaka neveidot lielus kafijas krājumus, jo ilgstošas uzglabāšanas rezultātā pupiņas zaudē savu neatkārtojamo aromātu.

Aleksandrs FEDOTOVS

Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde

NEPLP liedz piekļuvi 17 Krievijas propagandu izplatošiem portāliem

23/1
Lasīt

Trešdien pūtīs brāzmains vējš un spīdēs saule

23/1
Lasīt