Ievērojama daļa pasaules iedzīvotāju dzīvo parādos. Iemesls tam ir aizdevumu pieejamība un agresīvais mārketings, kas liek pirkt pat neatlaidīgākajiem. Konsultējoties ar finanšu ekspertiem, sagatavojām 3 padomus tiem cilvēkiem, kuriem ir apgrūtinoši pretoties pirkšanai uz kredīta.

Cīnieties ar impulsīvu pirkšanu

Lielākā daļa impulsīvu pirkumu jau pāris dienu laikā liek saprast, ka tā ir bijusi naudas izšķiešana. To apzinoties, daudzi cilvēki piedzīvo negatīvas emocijas – ir dusmīgi un jūtas nomākti. Vispirms ir svarīgi saprast, ka pie vainas nav tikai Jūsu impulsivitāte izdarīt pirkumus! Pie tā vainojami arī pārdevēji, kas pircējus vilina ar košām cenu zīmēm, akcijām un, bieži vien ne īstām, atlaidēm. Aizdevēji, kuri pastāvīgi piedāvā kredītus un katru gadu izdomā vienkāršākus veidus, kā šos kredītus saņemt, arī neatvieglo pretošanos impulsīvu pirkumu izdarīšanai. Pēdējo gadu posts ir ātrie kredīti internetā. Šādu kredītu var saņemt uzreiz uz bankas kontu tikai 15 minūšu laikā, internetā aizpildot īsu veidlapu. Vieglā pieejamība var būt iemesls, kāpēc cilvēki zaudē modrību un ņem šādus kredītus, lai iegādātos nevajadzīgas lietas.

Apziņa, ka Jūsu impulsīvie pirkumi padara bagātus negodīgus pārdevējus un viltīgus kreditorus, un ka Jūs potenciāli varat ieslīgt parādos, palīdz pretoties vēlmei veikt impulsīvus pirkumus.

Dodiet sev 24 stundas laika

Kad Jums ir nepārvarama vēlme kaut ko iegādāties, tā vietā, lai dotos uz kasi, nofotografējiet preci un dodieties mājās. Pēc 24 stundām apskatiet produkta fotoattēlu, kas Jums patīk, un izlemiet, vai tas Jums patiešām ir nepieciešams. Cilvēki, kuri ievēro šo noteikumu, pastāvīgi atzīst, ka vairāk nekā 80% gadījumu vēlme atgriezties pēc pirkuma nākamajā dienā pazūd.

Neejiet iepirkties, kad esat izsalcis vai esat sliktā garastāvoklī

Zinātnieki vairākkārt ir pierādījuši, ka cilvēki, negatīvu emociju iespaidā, biežāk veic impulsīvus pirkumus. Tas pats attiecas uz izsalkušiem cilvēkiem. Cilvēka psihe darbojas tā, ka, piedzīvojot stresu, tā cenšas to kompensēt ar bezjēdzīgiem pirkumiem. Bieži vien šie pirkumi tiek veikti “uz kredīta”, jo šajos brīžos cilvēks ir neaizsargāts un nespēj adekvāti domāt. Speciālisti iesaka iepirkties tikai labā noskaņojumā un ar iepriekš izveidotu iepirkumu sarakstu.