Mājas virtuve
RU Trešdiena, 23. Oktobris Rīt: Daina, Dainida, Dainis

Jaunie komunālo pakalpojumu tarifi: par ko būs jāmaksā vairāk un par ko — mazāk?

Lai gan pagaidām laika apstākļi turpina mūs priecēt, nenovēršami pienāks gan rudens ar lietavām, gan ziema ar salu. Tas ir dabisks cikls. Savs cikls ir arī komunālo pakalpojumu tarifiem: mainoties gadalaikiem, daži no tiem palielinās, bet citi – samazinās (tiesa, tas notiek retāk).

Siltums kļūs lētāks?

Vasaras beigās galvaspilsētas siltumapgādes uzņēmums AS “Rīgas siltums” (RS) paziņoja par siltuma tarifa samazinājumu.

No 15. oktobra RS siltumenerģijas tarifs samazināsies par 10 % un būs 74,17 eiro par megavatstundu bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN - 12 %). Atgādināsim, ka šobrīd RS siltumenerģijas tarifs ir 82,63 eiro par megavatstundu bez PVN.

Iepriekš bija plānots, ka no 1. oktobra tarifs samazināsies līdz 76,49 eiro.

Kā norāda uzņēmums, ziemas mēnešos divu istabu dzīvokļa apkure Rīgā pie līdzīga patēriņa izmaksāšot aptuveni par 15 eiro mēnesī lētāk nekā pagājušajā ziemā. Kopumā siltumenerģijas tarifa samazināšana rīdziniekiem ļaušot ietaupīt aptuveni 40 miljonus eiro. Siltumenerģijas tarifa samazināšanu izdevies panākt, pārskatot visas izdevumu pozīcijas – samazinājuma pamatā esot pirktās siltumenerģijas cenu izmaiņas. 

Tiesa, daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji zina, ka apkures sezonas laikā siltumenerģijas cena vēl var mainīties. Kā rāda prakse – uz augšu.

Reģionos

Septembrī deviņi komersanti samazināja siltumenerģijas tarifus, bet četri komersanti, kuru tarifi iepriekšējos mēnešos samazinājās, tos palielinās, informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK). SPRK apstiprina tarifus bez pievienotās vērtības nodokļa.

Tādējādi, no š.g. 1.septembra siltumenerģijas tarifs samazinājās Zaķumuižā – līdz 97,68 eiro par megavatstundu, Silakrogā – līdz 96,87 eiro, Muceniekos – līdz 95,95 eiro un Ropažos – līdz 95,16 eiro.  

SIA “Jelgavas novada KU” samazināja tarifu Ānē – līdz 84,50 eiro par megavatstundu un Brankās – līdz 80,60 eiro, bet AS “Olaines ūdens un siltums” – Jaunolainē un Stūnīšos (līdz 83,46 eiro), Olainē un Pārolainē (līdz 73,50 eiro).

SIA “Kuldīgas siltumtīkli” samazināja siltumenerģijas tarifus Kuldīgā, Priedainē, Padurē, Pelčos, Ozolos, Rendā un Mežvaldē – līdz 80,90 eiro par megavatstundu.  SIA “Dobeles enerģija” tarifi Dobeles, Krimūnu un Tērvetes iedzīvotajiem būs 65,86 eiro par megavatstundu. SIA “Kandavas komunālie pakalpojumi” samazināja tarifus Kandavā, Vānē un Zantē – līdz 77,56 eiro, SIA “Pļaviņu Komunālie pakalpojumi” – Pļaviņās (līdz 75,49 eiro), SIA “Salaspils Siltums” – Salaspilī un Saulkalnē (līdz 66,26 eiro), bet SIA “Līvānu Siltums” – Līvānos (līdz 61,59 eiro par megavatstundu).

Savukārt siltumenerģijas tarifs no 1.septembra palielināsies SIA “Adven Latvia” – Cēsīs (no 70,99 uz 71,85 EUR par megavatstundu), SIA “Aizkraukles siltums” – Aizkrauklē un Aizkraukles pagastā (no 63,62 uz 64,76 eiro), SIA “Valmieras ūdens” – Valmierā un Viestura laukumā (no 71,62 uz 72,21 eiro).

Lielāks pieaugums septembrī gaidāms SIA “Madonas Siltums”, kas nodrošina siltumenerģijas piegādes Madonā, Aizpurvē, Dzelzavā, Liezērē, Ozolos, Biksērē, Kusā, Barkavā, Ērgļos, Lubānā, Ļaudonā – no 74,74 uz 88,77 eiro par megavatstundu.

SPRK pašlaik izvērtē 20 pilnus siltumenerģijas tarifu projektus un 20 pašu tirgotāju noteiktos siltumenerģijas tarifu projektus.

Plašāka informācija par siltumenerģijas tarifiem - Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas portālā: www.sprk.gov.lv.

Gāzes pietiks visiem!

Līdz septembra vidum Inčukalna pazemes gāzes krātuvē bija iesūknētas 18,6 teravatstundas dabasgāzes, kas ir 75 procenti no tās tilpuma.

Saskaņā ar AS “Conexus Baltic Grid” (Conexus), kas ir gāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators, datiem, iesūknēšana turpinās un situācija ar gāzes piegādi ziemai tiek vērtēta kā stabila.

“Lai gan pagājušā gada līmeni, iespējams, neizdosies sasniegt, pašreizējie apjomi ir pietiekami, lai droši sagaidītu ziemu,” apliecināja dabasgāzes uzglabātāji.

Dabasgāze galvenokārt tiek pārsūknēta no Inkoo SDG termināļa Somijā un Klaipēdas SDG termināļa Lietuvā. Dabasgāzes piegādes no Krievijas nav plānotas.

Kopējā krātuves jauda kopā ar valsts gāzes rezervēm ir 25 teravatstundas.

No 1. oktobra stāsies spēkā grozījumi Enerģētikas likumā, un Inčukalna CCGT būs jāuzglabā 4 teravatstundas dabasgāzes kaimiņvalstu solidaritātes vajadzībām.

Conexus apgrozījums pagājušajā gadā sasniedza 76,468 miljonus eiro, kas ir par 38,7 procentiem vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt peļņa pieauga par 42,3 procentiem līdz 16,172 miljoniem eiro.

Zelta atkritumi: atkritumu izvešana kļūst sarežģītāka un dārgāka

Līdz ar rudens iestāšanos ir pieaugušas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas cenas Rīgā. Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja informēja, ka reizi gadā saskaņā ar spēkā esošajiem līgumiem ir jāpārskata tarifs, par kādu tiek izvesti atkritumi. Lai gan rīdzinieki uzskata, ka tas notiek visu laiku.

Rīdziniekiem tika paskaidrots, ka, ņemot vērā degvielas cenu samazinājumu, bet vienlaikus darbaspēka izmaksu, atkritumu izvešanas izmaksu, kā arī dabas resursu nodokļa pieaugumu, atkritumu apsaimniekošanas izmaksas nācās palielināt par 7-8%.

Kopš septembra centra un Latgales priekšpilsētu iedzīvotāji par kubikmetru maksā 26,48 eiro līdzšinējo 24,66 eiro vietā, bet no 2025. gada tarifs būs 27,06 eiro.

Kurzemes rajonā iedzīvotāji maksā 26,76 eiro par kubikmetru līdzšinējo 24,93 eiro vietā, bet no 2025. gada cena pieaugs līdz 27,35 eiro.

Zemgales priekšpilsētā no septembra sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tarifs ir palielinājies līdz 23,69 eiro par kubikmetru līdzšinējo 21,90 eiro vietā. No 2025. gada cena pieaugs līdz 24,28 eiro.

Ziemeļa rajonā un Vidzemes priekšpilsētā sadzīves atkritumu izvešana tagad maksā 25,95 eiro par kubikmetru līdzšinējo 24,25 eiro vietā. No 2025. gada par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu būs jāmaksā 26,52 eiro.

Tiek solīts, ka nākamais atkritumu izvešanas cenas pieaugums būs salīdzinoši neliels (klientu maksājumi palielināšoties par 20 līdz 50 centiem)...

Rīgā ir izveidotas četras atkritumu apsaimniekošanas zonas ar nedaudz atšķirīgiem atkritumu izvešanas tarifiem. Divas zonas pārvalda Clean R, pa vienai – Lautus Vide un Eco Baltia Vide.

Lai samazinātu atkritumu izvešanas cenu, galvaspilsētas domes deputāti mudina iedzīvotājus vairāk šķirot atkritumus un kontrolēt izvešanas biežumu. Koncepcija par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu faktiski ietver visu ciklu - no atkritumu savākšanas līdz otrreizējai pārstrādei. Tomēr parastie pakalpojuma patērētāji izmanto jēdzienu “atkritumu izvešana” - šī ir cikla daļa, kas viņiem ir redzama.

Kā novērojuši rīdzinieki, sadzīves atkritumu izvešana kļūst arvien dārgāka, atkritumu izvešanas kārtība kļūst arvien sarežģītāka, un diez vai šķirošana samazinās pakalpojuma izmaksas.

Viens no iemesliem ir tas, ka Getliņu poligona pakalpojumi kļūst arvien dārgāki. Līdz ar to atkritumu apsaimniekošanas cenas pieaug ne tikai rīdziniekiem, bet arī tuvējo apdzīvoto vietu iedzīvotājiem.....

Lielā atkritumu politika

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji brīdina, ka nešķiroto atkritumu apsaimniekošana Latvijas iedzīvotājiem kļūs arvien dārgāka dabas resursu nodokļa pieauguma dēļ.

Lai sasniegtu jaunos atkritumu apsaimniekošanas valsts plānā 2021-2028 noteiktos mērķus, kopš jūlija uz bijušo atkritumu poligonu bāzes darbojas atkritumu apsaimniekošanas reģionālie centri (AARC). Centri sniedz jaunu sabiedrisko pakalpojumu – nešķiroto atkritumu apstrādi, par kuru tarifu nosaka SPRK.

Pašvaldības noteiktajā atkritumu apsaimniekošanas maksā, kas iekļauta iedzīvotāju rēķinos par atkritumu izvešanu, tikai daļa ir maksa par nešķiroto sadzīves atkritumu apstrādi un to apglabāšanu saskaņā ar SPRK noteiktajiem tarifiem.

Atkritumu apsaimniekotāji dalīti savākto stiklu, papīru, kartonu, plastmasu un metāla iepakojumu savāc un izved bez maksas, jo otrreizējai pārstrādei derīgo materiālu pārdošana ļauj segt to apsaimniekošanas izmaksas.

Arī maksa par dalīti savākto bioloģisko sadzīves atkritumu izvešanu ir par 40 % zemāka nekā maksa par nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanu. Savukārt nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošana kļūs tikai dārgāka.....

Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde

Pašvaldība: NĪN maksājumi Rīgā nākamgad nepieaugs

22/1
Lasīt