Mājas virtuve
RU Trešdiena, 23. Oktobris Rīt: Daina, Dainida, Dainis

Jaunā ASV pretraķešu aizsardzības bāze Polijā spēs notriekt Krievijas raķetes

ASV pretraķešu aizsardzības bāze Polijas ziemeļos spēs notriekt Krievijas ballistiskās raķetes, paziņoja Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis.

ASV pretraķešu aizsardzības bāze Aegis Ashore, kas izvietota Redzikovā Polijas ziemeļos, spēs notriekt Krievijas ballistiskās raķetes, kas lido šīs valsts virzienā. Par to piektdien, 12. oktobrī, radiostacijā Rebeliant paziņoja Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis.

Pēc viņa teiktā, objekts, kura koncepcija ir mainījusies Krievijas agresīvā kara pret Ukrainu apstākļos, tiks atklāts “tuvākajās nedēļās”. “Pārrunu gaitā es panācu, lai šī bāze varētu notriekt arī Krievijas raķetes, kas lido Polijas virzienā, ne tikai Irānas raķetes, kas lido uz ASV,” sacīja Sikorskis.

Saskaņā ar laikraksta “The Moscow Times” informāciju Redzikovas bāze atrodas vien 165 kilometru attālumā no Krievijas Kaļiņingradas apgabala robežas. Tajā ir radiolokācijas stacija un trīs Mk-41 palaišanas iekārtas, no kurām katra aprīkota ar astoņiem konteineriem pārtvērējraķetēm Standard Missile 3.

Saskaņā ar NATO datiem Aegis Ashore ir “tikai un vienīgi aizsardzības sistēma”. Šim nolūkam 2024. gada jūlijā pretraķešu aizsardzības bāze tika nodota alianses pārstāvja pārvaldībā un kontrolē, proti, kā izteicās pretraķešu aizsardzības aģentūras (MDA) direktora pienākumu izpildītājs, ASV Jūras spēku kontradmirālis Duglass Viljamss, “lai aizsargātu Eiropas valstis no ballistisko raķešu draudiem, kuru avoti atrodas ārpus Eiroatlantiskā reģiona”.

Toreizējais NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs apgalvoja, ka sistēma ir pilnīgā operatīvā gatavībā. “Ballistiskās raķetes tiek plaši izmantotas konfliktos Ukrainā un Tuvajos Austrumos. Kā aizsardzības alianse mēs nevaram ignorēt šos draudus,” toreiz paziņoja Stoltenbergs.

Jaunā pretraķešu aizsardzības bāze būs otrā Eiropā

Pēc oficiālās bāzes atklāšanas Polijas ziemeļos Eiropā būs divi šādi objekti. Pirmais atrodas netālu no apdzīvotas vietas Deveselu Rumānijā: šī bāze tika nodota ekspluatācijā 2016. gadā. NATO pretraķešu aizsardzības vairogs ietver sevī arī četrus ASV Jūras spēku eskadras mīnu kuģus, kas pastāvīgi izvietoti Spānijas pilsētā Rotā, kā arī agrīnās brīdināšanas sistēmas radaru Turcijā.

Savukārt Krievijas Ģenerālštābs iepriekš ir paziņojis, ka daudzfunkcionālās Mk-41 vienības, kas izvietotas pretraķešu aizsardzības bāzēs Rumānijā un Polijā, var tikt izmantotas ne tikai aizsardzības mērķiem, bet arī vidēja darbības rādiusa raķešu Tomahawk palaišanai. Šajā sakarā Krievijas Aizsardzības ministrija apsolīja izvietot Iskander kompleksus Kaļiņingradas apgabalā, atgādina “The Moscow Times”.

Savukārt bijušais Polijas ģenerālštāba priekšnieks Raimunds Andžejčaks 11. oktobrī paziņoja, ka gadījumā, ja Krievija uzbruks Baltijas valstīm, Rietumi atbildēs ar triecienu Sanktpēterburgai. Varšava šim nolūkam jau ir iegādājusies 800 raķetes ar darbības rādiusu līdz 900 kilometriem, viņš piebilda.

Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde

Pašvaldība: NĪN maksājumi Rīgā nākamgad nepieaugs

22/1
Lasīt