Mājas virtuve
RU Trešdiena, 23. Oktobris Rīt: Daina, Dainida, Dainis

Gatavojaties pārcelties uz dzīvi ārzemēs? Kam un kādā termiņā tas ir jāpaziņo Latvijā

Vai ir jāpaziņo Latvijas valsts iestādēm informācija par to, ka persona ir pārcēlusies uz pastāvīgu dzīvi vai noslēgusi laulību ārvalstīs?

Mans dēls devās strādāt uz Zviedriju un palika tur dzīvot. Tad viņš apprecējās. Viņi abi ar sievu ir Latvijas pilsoņi un pastāvīgi dzīvo Zviedrijā. Arī laulība bija noslēgta Zviedrijā. Vai viņiem ir kaut kur jāziņo, ka viņi tagad dzīvo Zviedrijā un ka ir apprecējušies?

Latvijā ir izveidots Fizisko personu reģistrs (turpmāk - Reģistrs), kas ir vienota fizisko personu reģistrācijas un lietvedības sistēma, lai nodrošinātu to identifikāciju un datu apstrādi valsts iestādēs un amatpersonām.

Reģistrā tiek iekļauta un aktualizēta informācija, tai skaitā informācija par Latvijas pilsoņu civilstāvokļa aktu reģistriem. Reģistrs ir valsts informācijas sistēma, kurā tiek glabāta ierobežotas pieejamības informācija, kuras pārzinis un turētājs ir Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (turpmāk - Pārvalde).

Fizisko personu reģistra likums uzliek par pienākumu Latvijas pilsoņiem sniegt ziņas par sevi iekļaušanai reģistrā, tai skaitā ziņas par savu dzīvesvietas adresi ārvalstīs, kā arī ziņas par citām izmaiņām (piemēram, laulības noslēgšanu, laulības šķiršanu, vārda vai uzvārda maiņu, bērna piedzimšanu u. c.), par saviem nepilngadīgajiem bērniem un aizbildnībā vai aizgādnībā esošām personām, ja šīs izmaiņas ir notikušas ārvalsts iestādēs.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu “Fizisko personu reģistra ziņu iekļaušanas un aktualizēšanas kārtība” nosacījumiem personai ir pienākums sniegt ziņas par laulības reģistrāciju 30 dienu laikā pēc tās noslēgšanas.

Ja Latvijas pilsonis pārceļas uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs, ziņas par to ir jāiesniedz trīs mēnešu laikā, bet, mainot dzīvesvietas adresi ārvalstī, - 30 dienu laikā.

Informāciju par dzīvesvietas maiņu persona var iesniegt elektroniski vai pa pastu.

Turklāt informāciju var iesniegt, ierodoties personīgi pārvaldē vai Latvijas vēstniecībā vai konsulātā ārvalstī un uzrādot personu apliecinošu dokumentu.

Papildu informācija par laulības noslēgšanas un dzīvesvietas adreses maiņas iesnieguma iesniegšanas kārtību ir pieejama tīmekļa vietnē: https://www.pmlp.gov.lv/lv/zinu-ieklausana-un-aktualizesana-fizisko-personu-registra.

 

 

Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde
Notiek ielāde

Pašvaldība: NĪN maksājumi Rīgā nākamgad nepieaugs

22/1
Lasīt