Iznākusi grāmata, kurā aprakstītas tradicionālās Ķīnas medicīnas metodes.

Koronavīruss ir licis mums visiem nopietnāk attiekties pret savu labsajūtu, garīgo un fizisko labklājību. Mēs esam iemācījušies plašāk skatīties uz veidiem, kā iegūt labu veselību un novērst kaites.

Nekādā gadījumā nenoliedzot klasisko Eiropas medicīnu, tiek izmantotas arī senās zināšanas.

Trieciens vīrusiem

Pievērsīsimies šitakes sēnei, ko cilvēku veselības uzlabošanai ķīniešu medicīna sāka izmantot pati pirmā! Proti, pētījums, kuru piecu gadu garumā veica īru zinātnieki, apstiprina šo sēņu labvēlīgo ietekmi uz imūnsistēmu.
Kā vēsta portāls «TheJournal.ie», šitake spēj uzlabot ķermeņa aizsardzību pret augšējo elpceļu infekcijām. Patiesībā šī brīnišķīgā šīs sēnes īpašība ir zināma ļoti, ļoti sen. Mingu dinastijas (1368−1644) laikā ķīniešu ārsts Vu Czuejs rakstīja, ka šitaki var lietot pret augšējo elpceļu slimībām, kā arī sliktas asinsrites, aknu darbības traucējumu, spēku izsīkuma un nespēka gadījumā. Tajos senos laikos šitake tika uzskatīta par labāko līdzekli, lai aktivizētu cilvēka ķermenī cirkulējošos iekšējos dzīvības spēkus.

Protams, uzskatīt šitaki par panaceju vai zālēm pret iepriekšminētajām slimībām nevar, un tas pat būtu kaitīgi, bet vienlaikus ar ārsta nozīmētu medicīnisko terapiju tā var izrādīties papildu palīgs cīņā pret daudzām slimībām un, pats galvenais, noderēs aktīvai profilaksei pret tām.

Preparāts pret malāriju

Piemērs tam, kā senās zināšanas kalpo mūsdienu medicīnas zinātnei, ir ķīniete Tu Joujou. Kundze saņēma Nobela prēmiju par ārstniecības līdzekli pret malāriju, ko viņa izstrādāja, ņemot vērā tradicionālo ķīniešu medicīnu. Preparāta pamatā ir Padebešu impērijā pirms 16 gadsimtiem tapusī un izmantotā metode cīņai pret šo slimību.

Kā norāda Jēla Medicīnas skolas farmakoloģijas profesors Jongči Čengs, viens no visvecākajiem un zinātniski efektīvākajiem apstiprinātajiem preparātiem līdz mums nonācis no senajiem ķīniešu dziedniekiem.
No aptuveni 2000 mikstūrām, kuras izpētīja Tu Joujou ar kolēģiem, patiesi efektīva izrādījās viena, kas ir aprakstīta 4. gadsimta traktātā «Pa rokai glabājamas receptes ārkārtas gadījumiem». Tas bija vērmeļu ekstrakts, tomēr senajā tekstā minētā karstā izvilkuma metode iznīcināja aktīvo vielu, un Tu Joujou noskārta, ka ir jāgatavo aukstais ekstrakts. Tādējādi tika iegūts preparāts artemizinīns (artemisia nozīmē «vērmele»), un no tā izgatavoja vēsturē pirmās efektīvās zāles pret malāriju.

Šī pētījuma rezultātā iegūtās zāles ir izglābušas miljoniem dzīvību, un Tu Joujou par tām 2015. gadā saņēma Nobela prēmiju medicīnā.

(!) PVO eksperti uzskata, ka artemizinīna efektivitāte malārijas ārstēšanā sasniedz 95 procentus un mikroorganismu rezistences iespējamība pret zālēm ir ārkārtīgi zema.

Seno zinību noslēpums

Šitake un vērmeles ir tikai niecīga daļa no apjomīgā metožu daudzuma, kas ir tradicionālās ķīniešu medicīnas rīcībā – medicīnas, kuras vēsture aizsākusies pirms vairāk nekā 3000 gadu. Nav noslēpums, ka mūsdienās tiek aktīvi izmantotas daudzas no senajos traktātos aprakstītajām ķīniešu medicīnas metodēm.

Piemēram, Ķīnā divu novirzienu − Rietumu un tradicionālās ķīniešu medicīnas − integrācija vienotā sistēmā ir ļāvusi gūt lielus panākumus, ārstējot daudzas slimības, ar kurām iepriekš nebija izdevies tikt galā.
Ja vēlaties vairāk uzzināt par ķīniešu medicīnu, mēs jums piedāvājam noderīgu grāmatu − fundamentālo Ou Sinliņa pētījumu «Ķīniešu tradicionālās zāles klīniskajā praksē».

Šis izdevums noderēs ikvienam, kas interesējas par tradicionālajiem ķīniešu preparātiem, kuri tiek izgatavoti no dabiskiem komponentiem (no mūsdienu formulām līdz tādām, kas tapušas pirms daudziem gadsimtiem).
Grāmatā aprakstīti 242 (!) tradicionālie ķīniešu līdzekļi, kas efektīvi palīdz vairāk nekā 400 slimību ārstēšanā − sākot no saaukstēšanās un beidzot ar išēmisko sirds slimību. Anotācijā teikts, ka šī grāmata ir paredzēta gan tradicionālās ķīniešu medicīnas ārstiem, gan visplašākajam lasītāju lokam.

Tulkotājs – Latvijā pazīstamās klīnikas «Ķīniešu medicīna» ārsts Marks Oļeiņiks.

Grāmata, kas palīdzēs

Lūk, kas vēstīts grāmatas priekšvārdā:

«Mēs esam ieguldījuši daudz pūļu, lai padarītu šo grāmatu par kodolīgu un praktisku ceļvedi, kā klīniski izmanto tradicionālās ķīniešu zāles, turpmāk tekstā – formulas. Tas sastāv no trīs daļām, kas sadalītas 26 nodaļās.

Pirmā daļa satur vispārīgu ieskatu ķīniešu formulu vēsturē, to teorijā un lietošanas noteikumos.
Otrajā daļā tiek apskatītas svarīgākās tradicionālās klasiskās formulas − to sastāvdaļas, iedarbība, indikācijas un klīniskais pielietojums. Patoģenēze – ar nozīmi «indikācija» − un simptomi, vadoties no tradicionālās ķīniešu medicīnas teorijas.

Vairākās vietās dažas ar likumu aizliegtas vielas ir aizstātas ar citiem augiem. Tāpēc dažas no klasiskajām formulām šajā grāmatā satur sastāvdaļas, kas atšķiras no oriģināla.

Trešajā daļā mūsdienu formulas tiek apskatītas līdzīgi klasiskajām, taču ar Eiropas slimību nosaukumiem satura rādītājā.

Šīs formulas ir izvēlētas no praksē vairāk nekā tūkstoš visizplatītākajām un ir pierādījušas savu efektivitāti. Mēs uzskatām, ka šī grāmata būs lielisks praktiskais ceļvedis ķīniešu formulu izpētē un klīniskajā pielietošanā.»

Kā nopirkt grāmatu

Vispirms grāmatu var iegādāties internetā:

https://ridero.ru/books/kitaiskie_tradicionnye_lekarstva_v_klinicheskoi_praktike/

https://www.amazon.com/dp/5449307136/.

Tāpat to var pasūtīt tieši Latvijas klīnikā «Ķīniešu medicīna» (cena − 15 eiro).

Klīnikas kontakti: (+371) 67298385, (+371) 26026958, www.adatuterapija.lv