Aprīlī sakuras, magnolijas un simtiem tūkstošu narcišu pārvērš kūrortu par milzīgu, maigi ēterisku foto zonu. Šogad atmodas pasteļkrāsām pievienojas košas atdzimstošās dzīvības krāsas. Gandrīz divas nedēļas – no 15. līdz 24. aprīlim – pilsēta dzīvos Ziedošo Lieldienu ritmā. Uzzinājām pirmo pavasara svētku programmu un noderīgus padomus Lielajai dienai.

No 15. līdz 18. aprīlim ir atvērta Lieldienu galerija

Veselības parkā pie Muzikālās strūklakas taps slidkalniņi ar celiņiem sensenai izklaidei: krāsotu Lieldienu olu ripināšanai.

Kristiešiem šī paraža simbolizē akmeni, kas pirms Kristus augšāmcelšanās noripoja no Kunga kapa. Mūsdienās pareizi ripināt olas vajag šādi: dalībnieks Lieldienu olu palaiž pa renīti lejā no kalna, un visas olas un priekšmeti, kuriem tā pieskaras, nonāk viņa īpašumā.

Veselības parkā – krastmalā pie Nemunas – tiks uzstādītas septiņas milzu olas, rotātas ar maģiskiem simboliem.

Mākslinieki ir apvienojuši tradīcijas un laikmetīgo mākslu. Dienas laikā galerija būs krāšņa foto zona, savukārt naktī sāksies burvestību laiks – tumsā mirdzēs rotājumi, tiks izgaismotas no zāles un salmiem veidotās Lieldienu figūras. Zaķus un trušus uzskata par Augšāmcelšanās simboliem. Jūs varat noorganizēt jautras ģimenes sacensības – sameklējiet trusi, pie kura iepriekš ir paslēptas dāvanas vai ola.

Čaumalas un nātres – seni noslēpumi, kā bez ķīmijas nokrāsot olas

«Pats process, pirmkārt, ir komunikācija ar tuviniekiem. Nekādas steigas, absolūts miers, visas domas, plāni un darbi šķiet tālu, jūs atrodaties šeit un tagad,» Lieldienu olu noslēpumus Druskininkos atklāj māksliniece, tautas meistare olu krāsošanā Odeta Tumenaite-Braženiene. «Viss, kas nepieciešams, kas jādara, ir atbrīvot atmiņu, un tas no paaudzes paaudzē ir iekodēts gēnos, tas nāk no mūsu senčiem.»

Tradicionāli Lietuvā olas tika ietīstītas zaļumos (nevārītu olu ietina nātrēs, tās nofiksēja, ūdenim pievienoja sīpolu mizas un vārīja. Rezultātā uz čaumalas parādījās augu ornaments, nātres un sīpoli kalpoja par dabīgām krāsvielām). Vēlāka tradīcija ir krāsošana ar vasku (karstu bišu vasku bez piemaisījumiem ar tievu kociņu uzklāj uz vārītas olas un iemērc krāsā).

Starp citu, dabīgās krāsvielas satur alksnis un melnalksnis, ozolu miza, bietes, sīpolu mizas, dzērveņu un miltenāju lapas, kumelītes, smiltsērkšķu ogas.

«Klavieres krūmos» – pavasara brīvdienu tradīcija kūrortā

Mūzikas skaņas ziedošajās Lieldienās dzirdēsim visnegaidītākajās vietās, no 15. aprīļa kūrortā sākas SOUND RESORT AREAS.

17.–18. aprīlī pie muzikālās strūklakas parādīsies mīmi. Mīmu teātra mākslinieki uzstāsies divas dienas. Lieldienu pasākumus 17. aprīlī turpinās ģimeņu orientēšanās turnīrs. Visas dienas garumā no 10.00 līdz 17.00, izmantojot kūrorta karti, var organizēt aktīvu meklēšanu mežos un parkos, ziedošos laukos un puķu dobēs.

Narcišu svētki, Ziedu jūra no 22. līdz 24. aprīlim

Vispirms festivāls Ziedu jūra aizvedīs uz Viļņas šķērsielu, kur 22. aprīlī plkst.12.00 tiks atklāts amatnieku tirdziņš MARGASPALVĖ.

Parks pie Vijuneles ūdenskrātuves jau pārvērties par lielāko dzīvo gleznu Lietuvā. Jau daudzus gadus aprīlī pilsētu ar smalku aromātu, ar dzīvības enerģiju piepilda divsimt tūkstoši narcišu.

Un tā nav paralēlā realitāte – var brīvi pastaigāties starp narcisēm, fotografēt, meditēt, elpot. Jums vienkārši jābūt uzmanīgam. Naktī narcišu laukā sākas šovs, mākslinieciska gaismas instalācija radīs iespaidu, it kā zvaigžņotās debesis būtu pārtapušas par lauku ar ziedu.

22. aprīlī plkst.18.00 Izklaides laukumā (Viļņas šķērsielā 24) sāksies popgrupas el Fuego koncerts.

Atrakciju karuselis Ziedu festivālā sāks darbu 23. aprīlī

Vijuneles parkā apmeklētājus gaida dzīvas skulptūras, ziepju burbuļu fiesta, džentlmeņu pavasara promenāde, jautras ķekatas, uguns žonglieri no LT kājniekiem. 18.00 pie Vijuneles ūdenskrātuves noritēs pikniks (maksa 15 eiro, vieta jāpiesaka līdz 22. aprīlim, tālrunis +370 686 36 639).

14:00 sāksies Druskininku pašvaldības organizēta bezmaksas teatralizēta ekskursija «Minerālu pilsēta». Dāma krinolīnos pastāstīs par kūrorta minerālūdeņu ārstnieciskajām īpašībām, redzēsiet Skaistuma avotu un ... tiks atklāti vēl dažādi citi noslēpumi.

24. aprīlī plkst.11.00 gides Liliānas Stepanovienes vadībā sāksies ekskursija «M. K. Čurļonis Druskininkos – jauns skatījums». Tikšanās vieta atrodas pie M. K. Čurļoņa pieminekļa (Kudirkas ielā 45). Ilgums: 1,5 stundas. (Šī ir maksas ekskursija par 5 eiro, pieteikšanās pa tālruni +370 686 36639).

Aprīlis Druskininkus pārvērš par dārzu pilsētu. To grezno ne tikai daba, bet arī cilvēki. Viņi to dekorē ar Lieldienu koku un krāsainām olām, katrā kafejnīcā, restorānā, uz terasēm, logos, lielveikalos, uz žogiem un citur redzami pūpoli, Lieldienu olas, eņģeļi. Zaļā dzīves fāze ir sākusies.

Lieldienu programma un narcises ziedēšana: https://druskininkai.lt/ru/cvetuscaja-pasxa/