Nāciju parādi uzsāks antīko olimpisko spēļu mājvieta Grieķija, bet pēc tam valstis stadionā dosies pēc ķīniešu alfabēta, izņemot mājinieci Ķīnu, kas stadionā iesoļos pēdējā. Latvijas delegācija stadionā iesoļos kā 43. no 91 nācijas, sarkanbaltsarkano karogu nesot kamaniņu braucējai Elīzai Tīrumai un hokeja izlases kapteinim Laurim Dārziņam.

Ceremonijas noslēgumā tiks iedegta 2022.gada Ziemas olimpisko spēļu lāpa.

Covid-19 ierobežojumu dēļ atklāšanas ceremoniju un spēļu sacensības klātienē varēs apmeklēt tikai skatītāji ar īpašiem uzaicinājumiem.

Pekinai Ziemas olimpisko spēļu rīkošana tika uzticēta 2015.gadā, kad tās kandidatūra tika atzīta par labāko konkurencē ar Kazahstānas pilsētu Almati. Pekina kļūst par pirmo pilsētu olimpisko spēļu vēsturē, kas uzņēmusi gan vasaras, gan ziemas olimpiskās spēles. Vasaras olimpiskās spēles Pekinā norisinājās 2008.gadā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Vairākas valstis, tostarp ASV, Austrālija, Kanāda un Lielbritānija jau ir paziņojušas par olimpisko spēļu Pekinā diplomātisku boikotu. Tāpat gatavošanos spēlēm Pekinā pavadīja ne tikai aicinājumi tās boikotēt saistībā ar cilvēktiesību pārkāpumiem Ķīnā, bet arī bažas par tenisistes Penas Šuai drošību un spēļu ietekmi uz vidi, jo to norisei gandrīz pilnībā tiek izmantots mākslīgais sniegs.

Olimpiskās spēles Ķīnas galvaspilsētā norisināsies līdz 20.februārim.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Nākamās ziemas olimpiskās spēles 2026.gadā notiks Itālijas pilsētās Milānā un Kortīnā d'Ampeco, bet 2030.gada olimpisko spēļu norises vieta vēl nav izvēlēta.

Pēc olimpiskajām spēlēm turpat Pekinā no 4. līdz 13.martam norisināsies paralimpiskās spēles.

Pekinā olimpiskajās spēlēs Latviju pārstāvēs 57 sportisti 11 sporta veidos.

Par aktualitātēm no Pekinas informēs ziņu aģentūras LETA sporta žurnālists Kristaps Plaums. Olimpiskajām spēlēm veltītajā LETA sadaļā ("https://leta.lv/olimpiade_pekina/") pieejama jaunākā informācija ne tikai par Latvijas sportistu gaitām un panākumiem, bet arī citām aktualitātēm.

Latvijas komandas sastāvs dalībai Pekinas ziemas olimpiskajās spēlēs:

ātrslidošana: Haralds Silovs;

biatlons: Baiba Bendika;

Saturs turpināsies pēc reklāmas

bobslejs: Oskars Ķibermanis, Matīss Miknis, Dāvis Spriņģis, Edgars Nemme, Emīls Cipulis;

skeletons: Martins Dukurs, Tomass Dukurs, Endija Lāsma Tērauda;

kamaniņu sports: Kendija Aparjode, Elīza Tīruma, Elīna Ieva Vītola, Kristers Aparjods, Gints Bērziņš, Artūrs Dārznieks, Roberts Plūme, Mārtiņš Bots, Juris Šics, Andris Šics;

daiļslidošana: Deniss Vasiļjevs;

šorttreks: Roberts Krūzbergs, Reinis Bērziņš;

Saturs turpināsies pēc reklāmas

distanču slēpošana: Kitija Auziņa, Patrīcija Eiduka, Samanta Krampe, Estere Volfa, Baiba Bendika, Raimo Vīgants, Roberts Slotiņš;

kalnu slēpošana: Liene Bondare, Miks Zvejnieks;

ziemeļu divcīņa: Markuss Vinogradovs;

hokejs: Ivars Punnenovs, Jānis Kalniņš, Kristers Gudļevskis, Oskars Cibuļskis, Ralfs Freibergs, Kristaps Zīle, Patriks Ozols, Jānis Jaks, Uvis Jānis Balinskis, Nauris Sējējs, Roberts Mamčics, Lauris Dārziņš, Nikolajs Jeļisejevs, Mārtiņš Karsums, Miks Indrašis, Rihards Bukarts, Rodrigo Ābols, Andris Džeriņš, Oskars Batņa, Deniss Smirnovs, Renārs Krastenbergs, Mārtiņš Dzierkals, Kaspars Daugaviņš, Ronalds Ķēniņš.

Saturs turpināsies pēc reklāmas