Par iespējām atjaunot veselību pēc pārciesta COVID-19 runājām ar Rīgas klīnikas «Ķīniešu medicīna» direktoru Marku Olejniku.

– Pēc Lielbritānijas Nacionālā statistikas biroja datiem gandrīz katram septītajam pacientam ar apstiprinātu COVID-19 diagnozi koronavīrusa simptomi ilgst vismaz trīs mēnešus. Var pieņemt, ka Latvijā aina ir aptuveni tāda pati. Cik bieži pie jums kā ķīniešu medicīnas speciālista vēršas ar šādām sūdzībām?

− Nemitīgi. Atveseļošanās process pēc koronavīrusa infekcijas ikvienam ir atšķirīgs. Ar šo «modes» slimību pārslimojušie saskaras ar daudzām komplikācijām: vienu pēc tam vajā muskuļu vājums, citu moka elpas trūkums, vēl kādam kļūst grūtāk ilgāku laiku sarunāties, daudzi jūt, ka ātri nogurst; simptomu skaits ir ļoti plašs. Starp tiem ir arī visai eksotiski, piemēram, anosmija vai parosmija − vienkārši sakot, ožas izzušana vai pasliktināšanās, vai arī smaržu uztveres izmaiņas.

Ja jāizceļ galvenais, ko tradicionālajā ķīniešu medicīnā sauc par slimības «sakni», tad koronavīrusa infekcija vispirms skar plaušas, pēc tam orgānus, kuriem skābeklis ir sevišķi nepieciešams − jo īpaši smadzenes.

«Ķīniešu medicīna» direktors Marks Olejniks

– Respektīvi, var teikt, ka kovida sekas noteikti skar arī cilvēka nervu sistēmu?

Pagājušā gada jūlijā pasaulē pazīstamais medicīnas nedēļas izdevums «The Lancet» publicēja plašu pētījumu par kovidu pārslimojušo cilvēku intelektu. Secinājumi ir pesimistiski: pat pēc pilnīgas atveseļošanās kognitīvās spējas kādu laiku paliek pazeminātas.

Runājot par ilgtermiņa sekām, tās galvenokārt ir problēmas, kas skar smadzeņu darbību: atmiņas un uzmanības traucējumi, kā arī tā sauktā «smadzeņu migla» jeb apjukums. Šīs sekas ir saistītas ar muskuļaudiem: pastāvīgu miozītu, mialģiju, neiropātiju − proti, ir cietusi ne vien centrālā nervu sistēma, bet arī perifērā.

Atsevišķi es izceltu psiholoģiskās sekas pēc pārslimošanas: depresiju, pastiprinātu trauksmi, bailes no slimības atkārtošanās, neirozes un psihozes, iracionālu baiļu parādīšanos. Skaidrs, ka pašreizējās politiskās situācijas fonā šie simptomi izpaužas ar lielāku spēku. Starp citu, ķīniešu medicīna ļoti nopietni izturas pret to, ko sauc par psihoemocionālo fonu un emocijām: jo vairāk negatīvisma apkārt, jo sliktāk mūsu veselībai.

− Kā tad atgūt zaudēto veselību?

− Atveseļošanos no koronavīrusa ietekmē vairāki pamatfaktori. Tie ir − darba un atpūtas režīma ievērošana, pastaigas svaigā gaisā, smēķēšanas atmešana, iespējamas pārkaršanas un pārsalšanas novēršana. Turklāt ārsti iesaka pilnvērtīgu uzturu ar pietiekamu olbaltumvielu daudzumu un augstu vitamīnu saturu.
Galvenais ķīniešu medicīnas princips ir palielināt imūnsistēmas pretestību un organisma spējas pašizdziedināties.

Lai rehabilitētos pēc koronavīrusa infekcijas pārslimošanas, ķīniešu medicīnā līdzās medikamentiem izmanto arī nemedikamentozās ārstēšanas metodes: palīdzēt uzlabot pacientu stāvokli var akupunktūra, kauterizācija jeb piededzināšana, netiešā kauterizācija, dažādas masāžas tehnikas, iedarbība uz noteiktiem punktiem un lāzera izmantošana.

Protams, ja tas ir ieteicams, mēs izmantojam terapiju ar drogām un homeopātiju; šī ir plaši pārstāvēta sadaļa tradicionālajā ķīniešu medicīnā, kurā tūkstošiem gadu ir tikusi veikta rūpīga empīriska un zinātniska atlase, lai noteiktu ārstniecības augus un citus komponentus, kas var uzlabot cilvēku veselību.
Koronavīrusa situācijā ķīniešu medicīna darbojas visos virzienos, tai ir arī nomierinoša un tonizējoša iedarbība, lai panāktu iekšējo līdzsvaru.

Atveseļošanās process pēc koronavīrusa infekcijas ikvienam ir atšķirīgs. Parasti ir nepieciešama diagnostika, lai precīzi noteiktu tos ķermeņa orgānus un sistēmas, kurus koronavīrusa infekcija ir skārusi visvairāk. Un, protams, ja jūs saņemat rehabilitāciju, tad parasti visu izdodas novērst.

Ķīniešu medicīnas rīcībā ir gadsimtiem senas metodes, kas pārslimojušajiem palīdz atrisināt iepriekš minētās problēmas pēc kovida. Tomēr jāatzīmē, ka mēs savā klīnikā, tāpat kā ķīniešu medicīna kopumā, ikvienu pacientu ārstējam stingri individuāli.

No visefektīvākajām metodēm, kādas mēs izmantojam, pirmkārt, jāmin akupunktūra − tehnika, kas Eiropā jau sen atzīta. Citi tās nosaukumi − adatu terapija, adatu refleksoterapija.

Otrkārt, jāmin kauterizācija jeb izsildīšana (arī piededzināšana) − otra no klasiskās tradicionālās ķīniešu medicīnas pamatmetodēm. Tās būtība ir siltumiedarbība uz bioloģiski aktīvajiem punktiem (akupunktūras punktiem). Sildīšanu var veikt ar kontakta vai bezkontakta metodi. Izmanto rūpnieciski vai ar rokām izgatavotus cilindrus vai cigārus (moksus) no melnās vērmeles pūkām vai citiem augiem, piemēram, ķiplokiem vai ingvera, kā arī īpašas sildošas ziedes. Kombinētā akupunktūras un izsildīšanas metode ir akumoksa, kad tiek sadedzināts vērmeles cigāra gabaliņš, kas uzlikts uz adatas, kura ievadīta bioloģiski aktīvajā jeb akupunktūras punktā.

Treškārt, ir lāzera (kvantu) terapija − mūsdienīgs veids, lai ietekmētu pacienta ķermeni (zonas, apvidi, atsevišķi bioloģiski aktīvie punkti vai intravenozi), izmantojot zemas frekvences sarkano lāzeru kombinācijā ar magnētisko lauku, infrasarkano starojumu un sarkano gaismu. Lāzerterapija iedarbojas gan izteikti lokāli, uzlabojot mikrocirkulāciju, gan arī vispārēji saistībā ar reakciju uz akupunktūras punktiem un tieši asinīs.
Ceturtkārt, plaši izmantota tradicionālās ķīniešu medicīnas ārstēšanas metode, protams, ir masāža, kas lieliski iedarbojas kopā ar akupunktūru un izsildīšanu. Ķīnā ir izstrādāti daudzi un dažādi masāžu veidi, kas pamatojas uz enerģijas kustības virzienu meridiānos (kanālos), uz jēdzieniem par ārējo un iekšējo, kā arī iņ un jan.

Ja jums nav kontrindikāciju pret ķīniešu medicīnā izmantotajām ārstēšanas metodēm, mēs ar prieku palīdzēsim ikvienam, kurš vērsīsies pie mums pēc palīdzības, lai atgūtos pēc koronavīrusa.

Sarunājās Ludmila VEVERE.

Klīnikas mājaslapa: http://adatuterapija.lv/lv/

Adrese: Rīga, Brīvības iela 106. Tālr.: (+371) 67298385, (+371) 26026958.