Laikā, kad gan nekustamā īpašuma cenas, gan būvniecības izmaksas aug, Latvijas iedzīvotāji nav gatavi palielināt maksājumus par mājokli. 13% aptaujāto par dzīvesvietas īri vai iegādi spēj maksāt līdz 100 eiro mēnesī, 19% no 101 līdz 200 eiro un vēl 18% no 201 līdz 300 eiro. Tādejādi maksājumu līdz 300 eiro var atļauties tieši 50% no visiem aptaujātajiem. Vēl 9% būtu ar mieru maksāt no 301 līdz 400 eiro un 6% no 401 līdz 500 eiro. Lielāku maksājumu, no kāda jāšķiras par plaša dzīvokļa jaunajā projektā vai jaunas privātmājas iegādi, var atļauties vien daži procenti valsts iedzīvotāju.

Visvairāk aptaujāto rīdzinieku jeb 25% par mājokli vēlas maksāt 201 līdz 300, savukārt citās pilsētās un laukos cilvēki mājoklim atvēlē 101-200 eiro. Lielajās pilsētās šādu summu vēlas maksāt 21% respondentu, mazajās pilsētās 22% un lauku reģionos 18%.

«Ņemot vērā Latvijas iedzīvotāju reālo pirktspēju, ir ļoti svarīgi, lai cilvēkiem būtu pieejams aizdevums ar izdevīgiem nosacījumiem un rocībai atbilstošu atmaksas grafiku. Šādi hipotekārie kredīti ir pieejami, vienīgi pašiem kredītņēmējiem jāveic rūpīgāka izpēte un jāsalīdzina dažādu aizdevēju piedāvājumi, nevis jāpaļaujas uz savas bankas, kurā ienāk darba alga, piedāvājumu. Lai arī cilvēki sagaida, ka no savas bankas saņems izdevīgāko piedāvājumu, tā bieži vien nenotiek.

Diemžēl ne visi izmanto iespēju salīdzināt piedāvājumus. No šīs pat Norstat aptaujas izriet, ka 45% kredītņēmēju pēc piedāvājuma vispirms vēršas savā bankā un tikai 10% uzreiz palūdz piedāvājumu vairākiem aizdevējiem,» ar patērētāju ieradumiem aizdevumu izvēlē iepazīstina Bigbank Latvija vadītājs Ģirts Kurmis.

Bigbank Latvija kopš jūnija piedāvā iespēju noformēt hipotekāro kredītu pat 300 000 eiro apmērā. Turklāt tikai pie Bigbank ir pieejams speciālais atmaksas grafiks, kas ļauj līdz pat pirmajiem 20 gadiem maksāt vienīgi procentu maksājumu un pamatsummu atmaksāt vēlāk, kad ienākumi palielinājušies. Pieejams arī anuitātes un lineārais atmaksas grafiks un ALTUM garantija ģimenēm ar bērniem. Bigbank hipotekāro kredītu var izmantot mājokļa iegādes finansēšanai visā Latvijas teritorijā un klientam nav jāatver algas konts šajā bankā.

Par Bigbank

Bigbank AS ir Igaunijas banka, kas specializējas patēriņa kredītu un aizdevumu juridiskām personām izsniegšanā, kā arī izdevīgu termiņnoguldījumu pakalpojumu sniegšanā. Uzņēmums izvērsis darbību ārpus Igaunijas, izveidojot filiāles Somijā, Zviedrijā, Latvijā, Lietuvā, Bulgārijā, kā arī piedāvājot pārrobežu pakalpojumus Austrijā, Vācijā un Nīderlandē. Uzņēmumu vada grupas valdes loceklis Martins Lants. Valdē darbojas arī Svens Raba, Marts Veskimagi un Argo Kiltsmans.

www.bigbank.lv

Saturs turpināsies pēc reklāmas