Teikmanis skaidrojis, ka ideja iegādāties mūzikas instrumentu radās pēc koncerta Rīgas pilī, kas norisinājās pagājušā gada 16.jūlijā kā pateicība Latvijas mediķiem par darbu Covid-19 pandēmijas laikā.

Šo koncertu atzinīgi novērtējuši gan eksperti, gan iedzīvotāji, tāpēc radusies doma Rīgas pili padarīt vairāk pieejamu sabiedrībai, tostarp Svētku zāli izmantojot ne tikai protokolārajiem pasākumiem, pieņemšanām un konferencēm, bet, ņemot vērā tās plašumu un labo akustiku, arī augstas kvalitātes koncertiem.

Teikmanis skaidroja, ka šķērslis šai idejai, ko uzsvēruši gan VSIA "Latvijas koncerti", gan minētā koncerta dalībnieki, gan citas augstas klases pianisti, kuri ir izmantojuši Rīgas pils telpas, bijis tas, ka aptuveni simt gadu vecais koncertflīģelis, kas patlaban atrodas Rīgas pils Svētku zālē, vairs nespējot nodrošināt pietiekami augstu skaņas kvalitāti.

Savukārt balto koncertflīģeli "Bosendorfer", kas atrodas Rīgas pils Baltajā zālē, nav iespējams pārvietot uz citām Rīgas pils telpām, jo tādā veidā instruments tiek bojāts. Šie bijuši iemesli, kādēļ VPK lūdza koncertflīģeļa iegādi iekļaut 2022.gada valsts budžetā.

VPK vadītājs atzīmēja, ka kanceleja nākamā gada budžeta plānus Finanšu ministrijai (FM) iesniedza šī gada vasaras sākumā.

"Tobrīd bijām optimistiski, vērojot Covid-19 izplatības rādītājus un vakcinācijas aptveri, taču šobrīd, izvērtējot esošo situāciju un to, cik paredzamā nākotnē varētu publiskiem koncertiem izmantot Rīgas pils Svētku zāli, Valsts prezidenta kanceleja ir nolēmusi pārskatīt savas prioritātes un iegādāties koncertflīģeli brīdī, kad droši varēs rīkot koncertus ar plašu apmeklētāju skaitu," pauda Teikmanis.

Viņš uzsvēra, ka Rīgas pils ir nozīmīgs Latvijas vēstures un kultūras mantojums. Rīgas pils telpas ir atjaunotas vēsturiskajā izskatā, vienlaikus piemērojot tās mūsdienu prasībām. VPK ir tikai telpu lietotājs un raugās, lai telpās izvietotie priekšmeti pildītu ne tikai to funkcijas, bet arī iederētos Rīgas pils vēsturiskajā interjerā.

LETA jau rakstīja, ka VPK nākamgad plānoja iegādāties 183 921 eiro vērtu koncertflīģeli Rīgas pils Svētku zālei.

Saturs turpināsies pēc reklāmas