NA Saeimas frakcija un valde ir nolēmusi pieprasīt premjeram atbrīvot no amata iekšlietu ministri Mariju Golubevu (AP) saistībā ar situāciju 9.maijā un 10.maijā pie padomju pieminekļa Pārdaugavā. Ja premjers un koalīcijas partneri šajā jautājumā neņems vērā NA viedokli, partijas valde neredz iespēju turpināt darbu šajā valdībā un lems par savu ministru atsaukšanu.

Rajevskis atzīmēja, ka Kariņš publiski izteicies, ka no Golubevas gaida skaidrojumu par radušos situāciju Uzvaras parkā. Pēc politologa paustā, savā komunikācijā premjers bijis diezgan kareivīgs.

Politologa ieskatā, maz ticams, ka Ministru prezidents "sāks stutēt" iekšlietu ministri. Vispirms Kariņš varētu skatīties uz to, kā uz pašreizējo situāciju reaģēs "Attīstībai/Par!" (AP). Tikai tad premjers pieņems tādu lēmumu, kas nodrošinās kaut kāda veida stabilitāti.

"Kariņam priekšā būs milzīga dilemma, ja AP nostāsies stingrā pozīcijā, tikpat stingrā kā NA. Kariņam būs grūti izšķirties, kā pareizāk rīkoties. Diez vai viņš riskēs likt to uz balsojumu, jo, ja NA, kas ir viena no parijām, uz kurām turas koalīcija, aiziet, tad uzreiz mainās iekšējā spēle koalīcijā. Tas, piemēram, dos jaunu impulsu "Konservatīvajiem" būt agresīvākiem un aktīvākiem," sacīja Rajevskis, piebilstot, ka Kariņam ir jāskatās, kā viņš "izdzīvos" nākamos piecus mēnešus, kas nebūs viegli.

Runājot par to, kā ministra maiņas pieprasījums, notikumi Pārdaugavā 9.maijā un 10.maijā ietekmējuši AP reitingus, politologs uzsvēra, ka pagaidām par to ir pāragri runāt, jo reitingi pagaidām nav zināmi. Viņš norāda, ka AP reitings ir savdabīgi interesants - tas nav augsts, bet viņiem ir uzticīgo vēlētāju kodols, kurus varētu nodēvēt arī par partijas faniem. Tie ir vēlētāji, kas kopumā atbalsta AP liberālo politiku, idejas un vērtības, ko AP virza.

"Manuprāt, minētie notikumi AP vēlētājus nekādā veidā neietekmēja. Tāpat ir grūti pateikt, vai tas kaut kādā veidā noprojicēsies uz vēlēšanu rezultātiem un cik ilgi tas viss noturēsies dienaskārtībā. Ilgtermiņā tas nesagraus AP reitingu. To labi varēja redzēt saistībā ar visām nebūšanām, kas saistītas ar Covid-19 pandēmiju. Partijai ir vēlētāju kodols, un šie cilvēki viedokli tik vienkārši nemaina," sacīja Rajevskis.

Jautāts, vai nevar uzskatīt, ka pēdējā laika notikumi varētu nozīmēt AP zaudējumu vēlēšanās, kas gaidāmas rudenī, Rajevskis pauda, ka zaudējusi partija nav. Patlaban ir pieprasīta Iekšlietu ministres demisija, un būs interesanti, kā AP šo situāciju risinās, jo ministrija ir AP atbildības sfērā. Runa ir par to, ko viņi virzīs kā nākamo iekšlietu ministru, kā izvēlētā amatpersona risinās problēmas. Rajevska ieskatā, situācija ir labojama.

Runājot par to, cik ticami, ka izdosies panākt Iekšlietu ministres demisiju, un vai tas kaut kādā veidā neiešaus AP kājā, politologs norādīja, ka tas ir jautājums, kā AP iekšēji uz to reaģēs - ja viņi reaģēs cieti un būs gatavi gāzt valdību ar savu nostāju, tad situācija var mainīties.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

"Valdības gāzējus sabiedrībā ne pārāk mīl. Nekad Latvijā valdības gāzēji nav guvuši panākumus nākamajās vēlēšanās. Ja AP prātīgi izmanevrēs un piedāvās savu kandidātu, nomainīs ministri un pacīnīsies, lai labotu kļūdas, tas neradīs ilgtermiņa problēmas un AP nesabojās attiecības ar saviem vēlētājiem," pauda eksperts.