Vizīte pie tēlnieka, pastaiga pa Lakstīgalas taku augu parkā vai iepazīšanās ar upes pasauli... Sagatavojām 3 īsus pastaigu maršrutus pa kūrortu: kājām, ar velosipēdu un pa ūdeni. Tos var veikt vai nu kopā ar gidu, vai izmantojot mūsu mazo ceļvedi.

 

Pastaiga pa kūrortu kājām: no visa pa druskai kopā ar Runātīgo dāmu

Šo personāžu nevar nepamanīt. Druskininku centrā kopā ar viesiem bieži pastaigājas dāma krinolīnā ar cepuri un saulessargu. Druskininku Plepi Ponija jeb Birute šeit dzīvo jau vairāk nekā simt gadu, un jūs tam noticat, kad sākat runāties. Plepi Ponija ietekmē jūtas un emocijas, viņa nebārstās ar enciklopēdiskiem faktiem, bet atklāj kūrorta noslēpumus.

Plepi Ponija neslēpj savu ilgmūžības noslēpumu: «Vajag klausīt ārstu ieteikumus, dzert minerālūdeni un patērzēt par niekiem, tā man ieteica dakteris, kad es šeit pirms 100 gadiem ierados. Katru dienu es mazgājos ar ūdeni no Skaistuma avota, un tas padara jaunāku vēl par 10 gadiem.»

Runātīgās dāmas ieteiktais maršruts

Dziedošā strūklaka–«Bali»–Skaistuma avots–Dziednīcas parks–Kūrmāja–Druskoņa ezers–Vijuneles ezers–galerija «Dzub Dzub».

1. Bali.

No Dziedošās strūklakas dodamies uz Bali. Jā, jā, Druskininkos jūs atradīsiet vietu, kuras interjerā un atmosfērā valda Indonēzijas gars. Viesnīcas «Flores» ziemas dārzā ir ko redzēt, piemēram, Murano stikla panno «In Vivo», kas sver 55 kilogramus. Vai 36 kvadrātmetrus liela dzīvā tropu augu siena. Viesnīcā «Flores» bez maksas var nogaršot dzeramo minerālūdeni «Aušra» («Aushra», tikai paņemiet līdzi glāzi). Tā būs pirmā iepazīšanās ar Druskininku minerālavotiem.

2. Nemunas krasts, Skaistuma avots (Grožio šaltinis).

To nav iespējams nepamanīt. Nemunas krastos avotu sargā divas mūžīgi jaunas nimfas. Minerālūdens Skaistuma avotā pa caurulēm nāk no 327 metru dziļuma, un, ja tam ļautu izplūst tieši, tad spiediena spēks ir tāds, ka šajā vietā paceltos 11,5 metrus augsta strūklaka.

Kā vēsta leģenda, kādreizējā Druskininku valdniece saraudājusi piecas dažāda blīvuma minerālūdens šķirnes. Skaistuma avots ir vispiesātinātākais, tas satur apmēram 62 gramus minerālvielu litrā, salīdzinājumam – «Aušrā» to ir 2 grami.

3. Dziednīcas parks. Te atrodas minerālūdens paviljons, kura vitrāžās attēlota zalkšu karaliene Egle. Starp citu, Druskininkos ik gadu vairāk nekā 30 miljonus litru minerālūdens izmanto medicīniskiem un dziednieciskiem mērķiem: dzeršanai, vannām, dušām, procedūrām. Dziednīcai, sanatorijām un pat dažām viesnīcām ir savi dziļurbumi. Starp citu, pirms simt gadiem atpūtnieki šeit dzēra ne tikai ūdeni, bet arī kumisu un kefīru.

4. Kūrmāja dziednīcas parkā. Vieta, kur kādreiz notika kūrorta ballītes un bija aizliegts dejot... valsi, lai izvairītos no kūrorta romāniem. Taču nesekmīgi, jo mīlestības piedzīvojumiem Druskininkos ir veltīta ne viena vien ekskursija. Reiz sievietes uz Kūrmāju uzaicināja bez maksas, bet vīriešiem bija jāpērk biļetes. Ieradās 200 sievietes un 8 vīrieši. Kūrmājā izrādīja iestudējumus, rīkoja deju vakarus, darbojās biljarda zāle, bibliotēka, lasītava, restorāns. Pagalmā atradās brīvdabas galerija vasaras koncertiem. Šodien tās vietā slejas populārais restorāns «Colonnade», un viss norisinās kā senāk: ballītes, garšīgi ēdieni, koncerti, slavenības.

5. Druskoņa un Vijuneles ezers. Pavasarī šeit uzzied simtiem tūkstošu narcišu, ap ezeriem ir iekārtota gājēju taka. Te atrodas pilsētas pludmale, bezmaksas sporta laukumi, interaktīvs bērnu rotaļu laukums. Velosipēdu, segveju, katamarānu un laivu nomas punkti, divi nelieli restorāni – ar pludmales uzkodām un nacionālā virtuve. Un vēl daži otrpus ceļam: franču maiznīca, ukraiņu kafejnīca, kafejnīca ar Panāzijas un Eiropas virtuvi.

Te beidzas pastaiga, bet parasti nebeidzas ceļojums. Tālāk galu galā var doties apciemot koktēlnieku Gintautu Akstinu un viņa sievu Živili. Gintauts viesus aizved uz privāto koka skulptūru galeriju «Dzub Dzub»… tur bauda tēju un aprunājas. «Viņi ir mākslinieki un profesionāli vēsturnieki, es tikai tērzēju,» smaidot saka Plepi Ponija.

Starp citu. Ja vēlaties pastaigāties dabā, noskatieties trīs minūšu filmu par maršrutu «Meža taka» – «Mishko tacos Didzhyasalis-Druskininkai-Zhiogeliai». Tā ir Dzūkijas daļa no Eiropas garo distanču pārgājienu maršruta E11 Baltijas valstīs pa Lietuvas, Latvijas un Igaunijas skaistākajiem mežiem un nacionālajiem parkiem.

 

Ar velosipēdu uz romantiskākajām kūrorta vietām – pa Lakstīgalas taku uz Mīlestības salu

Dosimies romantiskā velobraucienā «Retro Druskininki» ar Lilianu. Maršrutā nav jāapstājas ik uz soļa, ir jāmin pedāļi, jāieelpo sveķains priežu gaiss, jāpaklausās radio stāsti un maz zināmi fakti par kūrortu, jāiedzīvojas pagātnē, sākot ar 17. gs.

Maršruts, ko parādīja Liliana

Druskininki, K.Dineikas parks–Ratničeles upīte, Kuprainais tiltiņš – M. Čurļoņa reprodukcijas maršrutā–Vissvētākās Jaunavas Marijas skapulāra baznīca–villa «Linksma»–Uno parks, Nemunas krasts–Mīlestības sala–Druskininki.

1. Karoļa Dineikas parks.

Tieši šeit parādījās pirmās nūdistu pludmales, lai saņemtu saules vannas, ko popularizēja daktere Jevgeņija Ļevicka, un notika izdaudzinātie balneologa Karoļa Dineikas dziedināšanas seansi. Mūsdienās, tāpat kā pirms 100 gadiem, Ratničeles upes krastā var saņemt aerojonoterapiju, pastāvēt zem aukstām kaskādēm vai atnākt uz īpašu rītarosmi pēc Dineikas metodes.

Parks atgādina arī par spilgtiem kūrorta romāniem. Poļu maršals Juzefs Pilsudskis brauca šurp ne vien veseļoties, bet arī pie savas personīgās ārstes Jevgeņijas Ļevickas.

2. Pie Ratničeles upes īsa apstāšanās ārstniecības augu dārzā, kur aug baldriāns un kalmes, kaķumētras un rūgtās vērmeles. Starp citu, Druskininkos ārstniecības augus un garšaugus audzē uz viesnīcu terasēm, restorānu priekšdārzos, parkā pie sanatorijas «Egle». Dodamies tālāk pa marķēto Lakstīgalas taku uz Kupraino tiltiņu.

Kuprainais tiltiņš – šis mākslinieciski veidotais pārvads pāri Ratničeles upītei – šogad ir atjaunots.

Atrodoties parkā, pievērsiet uzmanību zeltītajai takai – tas ir aptuveni 9,5 kilometru garš maršruts, kas paredzēts nūjošanai.

3. Mikaloja Čurļoņa reprodukcijas.

Pilsētā un dziednīcas parkā iedziļināmies mistiskajā Mikaloja Čurļoņa mākslas telpā. Līdz vasaras sezonai kūrortā tika atjaunoti 10 āra «molberti» – 20 gleznu reprodukcijas, dažas no tām – muzikālas. Jo mākslinieks prata «saredzēt» mūziku, viņam bija sinestēzijas spējas. Starp citu, tieši šobrīd Druskininkos norisinās starptautiskais festivāls «Vasara ar Čurļoni», kurā piedalās mūziķi no visas pasaules.

4. Vissvētākās Jaunavas Marijas skapulāra baznīca.

Šeit ir vērts apstāties, ja vēlaties aizlūgt par mīlētāju patrona svētā Valentīna relikvijām.

5. Villa «Linksma» («Jautrā»).

1909. gadā Druskoņa ezera krastā baņķieris Ādolfs Kersnovskis uzcēla villu. Tā ir pils neoklasicisma stilā ar jūgendstila elementiem. Stāsta, ka baņķieris licis novietot terasi tā, lai, tēju dzerot, varētu nolūkoties uz baznīcas draudzes locekļiem. Viņš tajā rīkojis arī angļu tējas pēcpusdienas «pulksten piecos». Tēja bijusi angļu, manieres arī, taču turpat atradies arī krievu patvāris. Tagad vienā daļā «Jautrās» villas iekārtota Laulību pils, bet otrā – Druskininku kūrorta muzejs.

6. Uno parks, Nemunas krasts.

No ekstrēmo izklaižu parka Uno veloceliņš ved uz Nemunas krastiem. Un tas savienojas ar samērā jaunu un labi aprīkotu maršrutu «Pāri Nemunai». Braucam gar upi uz slaveno Mīlestības salu.

7. Mīlestības sala.

Pagājušajā gadsimtā starp pasaules kariem uz salā esošo pludmali katru gadu tika celts koka tilts, jo ik pavasari to aiznesa plūdi. Tomēr tas neliedza daudziem atpūtniekiem un pārīšiem censties šeit nokļūt. Salā tika rīkotas tējas ballītes un pikniki. Arī patlaban iepretī salai un pašā salā ir daudz vietu romantiskiem randiņiem.

Gluži kā 19. gadsimtā mēs netālu no salas rīkojam pikniku. Liliana parasti uzaicina draudzeni, kura iepazīstina ar vietējo lietuviešu zemnieku kulinārijas tradīcijām: medus, sieri, maize, ogas, ievārījums, konditorejas izstrādājumi. To visu varam iegādāties vietējā tirgū.

Romantisks velobrauciens – maršruts pēc izvēles. Pagaidām «Retro Druskininki» ir vienīgā kūrorta kampaņa, kur gida pavadībā tiek organizētas velotūres dažādos virzienos: no apskates ekskursijām līdz tematiskām.

Gar Nemunu jau pa «Zvaigžņu taku» var doties tālāk uz etnogrāfisko ciematu Švendubre, tad uz maģisko akmeni un tālāk uz Nemunas ieplaku – Raigardas ieleju. Tur veloceliņš jau vairāk atgādina meža taku. Taču šoreiz atgriežamies Druskininkos.

Kopumā kūrortā un ap to ir veloceliņi 60 km garumā. Var braukt ne tikai ar velosipēdu, bet arī segveju, skrejriteni un ziemā pa to slēpot.

 

Ceļojums pa ūdeni: upes pasaulē

Lai dotos patstāvīgā pastaigā, pietiek aiziet uz pilsētas piestātni, un var vizināties ar laivu pa Nemunu, pēc pašu ieskatiem apstājoties klusos līcīšos līdzās pagānu svētnīcām. Var ar ceļavēju kuģot uz Mīlestības salu vai pasūtīt peldošu restorāniņu.

Ja paveicas ar datumiem un «gribas, lai dzīve pārtop par piedzīvojumu, vai baudīt meditāciju», ir iespējas uz dažām dienām doties klusā tūrē pa upes pasauli ar plostu «Nemo».

Vienkāršākais variants ceļojumam pa ūdeni ir iegādāties biļetes ar ekskursiju programmu motorkuģī līdz Liškavas pilsētai. Upes krastos Liškavā atrodas slaveni arhitektūras pieminekļi: 14.–15. gadsimta torņa drupas, 17. gadsimta beigu baroka Sv. Trīsvienības baznīca ar nelielu svētnīcu pagrabā, 18. gadsimta 2. puses dominikāņu klosteris.

Lūk, tā ar iecienītu gidu palīdzību mēs nomainījām standarta promenādi pa Viļņas aleju. Ir kāda īpatnība – šeit nav cieņā lekcijas, katrs ceļojums pārtop par piedzīvojumu ar negaidītām tikšanās reizēm, degustācijām un piknikiem.

Vēl pa kūrortu var arī vizināties jautrā vilcieniņā, klausoties audiogidu, doties tematiskās ekskursijās uz Žaka Lipšica skulptūru parku, iepazīties ar ebreju kopienas vēsturi, ar aristokrātu izklaidēm un izpriecām, ar dziedniecības tradīcijām un 4 dabas stihiju spēku Druskininkos.

Vairāk informācijas mājaslapā: druskininkai.lt.