Šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas (LPTA) izpilddirektors Noris Krūzītis.

Par to, ka pēc mājsēdes beigām nedrošajā vidē varētu strādāt tikai nelielas pirmās nepieciešamības preču tirdzniecības vietas, šonedēļ valdības sēdē informēja veselības ministra padomnieks Kaspars Bērziņš.

Viņš skaidroja, ka pašlaik tiek diskutēts par piedāvājumu, ka no novembra vidus visa tirdzniecība notiek epidemioloģiski drošajā vidē, izņemot pirmās nepieciešamības preču tirdzniecību nelielās tirdzniecības vietās, ja tirdzniecības vieta ir mazāka par 1500 kvadrātmetriem un ar atsevišķu ieeju.

LPTA vēlas, lai pēc 15.novembra, kad beigsies līdzšinējie īpaši stingrie ierobežojumi, visi pārtikas veikali varētu strādāt režīmā, kas ļautu apkalpot arī personas bez derīga Covid-19 sertifikāta. 

Viņš nepaskaidroja, kāpēc tas būtu svarīgi sabiedrībai, tomēr norādīja uz Lietuvas pieredzi, ko nevajadzētu atkārtot. 

"Lietuvā iedzīvotājus aizvirzīja un koncentrēja uz mazajiem veikaliem, kur bija problēmas ar rindām un pārtikas pieejamību," teica Krūzītis.

Viņš vēlētos, ka pārtikas veikala strādāšana "zaļajā" režīmā būtu pieļaujama, ja veikals atrodas tirdzniecības centrā, kur nav iespējams nodrošināt divas apmeklētāju plūsmas vai atsevišķa ieeja, tomēr to vajadzētu izšķirt pašam tirdzniecības centram.

Krūzītis pauda, ka "valdības nevarībā uzrunāt visas iedzīvotāju grupas vakcinēties" nevajadzētu iesaistīt pārtikas pieejamību un radīt nevajadzīgu spriedzi gan vakcinēto, gan nevakcinēto iedzīvotāju vidū.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Tāpat, ja tiktu lemts, ka tirdzniecības centri svētdienās nestrādā, to nevajadzētu attiecināt uz pārtikas un pirmās nepieciešamības preču veikaliem, uzskata Krūzītis. 

"Ja pārtikas veikaliem tirdzniecības centros liegs strādāt svētdienās, tas iespaidos svaigās pārtikas apriti," teica asociācijas izpilddirektors.

VM pārstāvis Bērziņš šonedēļ notikušajā valdības sēdē, stāstot par priekšlikumu veikalu strādāšanai pēc 15.novembra, skaidroja, ka "sarkanajā" režīmā varētu strādāt nelieli pārtikas, higiēnas preču veikali, medicīnas preču tirdzniecības vietas, aptiekas, optikas preču veikali, degvielas uzpildes stacijas, dzīvnieku barības veikali un preses tirdzniecības vietas.

"Līdz ar to mēs novēršam visas jokainās lentas un drošības problēmas, kas bija saistītas ar tirdzniecības centriem," atzina Bērziņš.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Plānots, ka tirdzniecības centri nestrādās brīvdienās un svētku dienās.

Jau vētīts, ka līdz 15.novembrim Latvijā spēkā ir stingri Covid-19 ierobežojumi.