Muižniece savā "Twitter" kontā norādīja, ka Vladovas piedalīšanos ziedu nolikšanā pie Uzvaras pieminekļa IKVD esot jāvērtē saskaņā ar Izglītības likuma 30.panta 4. un 6.daļu.

Izglītības likuma 30.panta 4.daļa norāda, ka par izglītības iestādes vadītāju ir tiesīga strādāt persona, kurai ir nevainojama reputācija, kura ir lojāla Latvijai un tās Satversmei, tostarp nepārkāpj diskriminācijas un atšķirīgas attieksmes pret personu aizliegumu.

Savukārt tā paša panta 6.daļa norāda, ka, ja IKVD konstatē izglītības iestādes vadītāja vai viņa rīcību neatbilstamu, tad šai personai ir aizliegts ieņemt izglītības iestādes vadītāja amatu.

Aģentūrai LETA Vladova norādīja, ka deputāte nolēma 10.maijā nolikt ziedus par karā kritušajiem tikai pēc tam, kad ieraudzīja, kā ar traktoru aizvāca 9.maija ziedus, kas bija nolikti pie pieminekļa. Deputāte skaidroja, ka pie visiem notikumiem, kas norisinājās 10.maijā, ir jāvaino Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP), kurš arī atļāva iepriekšējās dienas ziedu novākšanu.

Papildus Vladova izcēla, ka tā pat kā 10.maijā, arī 8.maijā deputāte izvēlējās pieminēt kritušos, noliekot ziedus brāļu kapos.

Iepriekš ziņots, ka Saeima 31.martā aizliedza rīkot publiskos pasākumus tuvāk par 200 metriem no jebkura padomju armiju vai tās karavīru uzvaru un piemiņu slavinoša pieminekļa.

Tomēr neraugoties uz aicinājumiem 9.maijā pieminēt Krievijas agresijas upurus Ukrainā un nepulcēties pie padomju režīma memoriāliem,. Rīgā, pie padomju pieminekļa Pārdaugavā, devās cilvēki, lai arī ievērojami mazākā skaitā nekā citus gadus.

Nākamās dienas rītā ziedi no pieminekļa tika aizvākti, kā rezultātā pie pieminekļa atkal tika pulcēti cilvēki. Ziedu novākšana no pieminekļa pakājes izsaukusi asu reakciju sociālajos tīklos, turklāt ir gan šādas rīcības atbalstītāji, gan pretinieki. Vakarpusē pāris simti sanākušo jau uzvedās agresīvi un bravūrīgi, tostarp slavinot Krieviju un attaisnojot tās agresiju Ukrainā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas