Kā atzīmēja politiķis, lai arī slimības izplatība šogad ir plašāka nekā pērn, slimnīcas nav pārslogotas. Ministrs atzina, ka Covid-19 šovasar atnācis agrāk nekā pērn, bet vilnis Latvijā ir mazāks nekā citviet Eiropā, turklāt pēdējās pāris nedēļās Covid-19 izplatība Latvijā stabilizējas un varbūt drīzumā sākšot samazināties.

Pavļuts tomēr uzsvēra, ka rudenī atkal sagaidāms Covid-19 pieaugums, bet speciālisti vēl nevarot pateikt, kāds tas būs un kam tieši gatavoties, jo viss būs atkarīgs no dominējošā Covid-19 tipa. Pagaidām pasaulē neesot konstatēti jauni Covid-19 tipi, kas būtu būtiski bīstamāki par jau zināmajiem.

Šīs neziņas dēļ arī nav noteikti nekādi konkrēti skaitļi, pie kuriem valstij reaģēt un ieviest kādus drošības pasākumus. Speciālisti rūpīgi uzraudzīšot situāciju un rīkošoties vairāk situatīvi, vērtējot mirstību no Covid-19, slimnīcu piepildījumu u.tml. rādītājus.

Kā solīja Pavļuts, ja epidemioloģiskās situācijas dēļ radīsies nepieciešamība ieviest kādus drošības pasākumus, tad galvenais uzstādījums būs ieviest tādus pasākumus, kas būtiski nekavētu sabiedrības dzīvi. Pandēmijas divos gados mēs esam būtiski mācījušies, piebilda politiķis. Pēc viņa vārdiem, sejas masku valkāšanas prasības atjaunošana varētu būt viena no pirmajām lietām, ko ieviest, ja situācija to prasīs.

Veselības aprūpes resors plāno, ka septembrī Latviju sasniegs uzlabotās vakcīnas pret Covid-19, un tad arī aktīvāk sāks mudināt iedzīvotājus vakcinēt. Vakcīnas būs pieejamas visiem, bet īpaši tiek aicinātas vakcinēties riska grupas