Prezidents uzskata, ka tiesu sistēma gan pasaulē, gan Eiropas Savienībā pēdējos divus gadus ir guvusi labu mācību, proti, ka tai ir jābūt inovatīvai un spējīgai piemēroties esošajiem izaicinājumiem.

Levits uzsvēra, ka Latvijas tiesu sistēma bez likumdevēja ieteikumiem ir spējusi pielāgoties Covid-19 izraisītajām sekām, proti, tiesas veiksmīgi turpināja savu darbu. Tiesas turpināja lietas izskatīt attālināti un uzkrāto lietu skaits salīdzinājumā ar citām pasaules valstīm neesot palielinājies.

Prezidents uzskata, ka Latvijas tiesu sistēma pašlaik ir viena no inovatīvākajām sistēmām pasaulē, jo vairākās pasaules valstīs joprojām lietas attālināti skata ļoti mazā daudzumā, kas būtiski aizkavē lietu iztiesāšanas termiņus, it īpaši, ja pasaule saskaras ar jauniem izaicinājumiem, kāda bija Covid-19 pandēmija.

Politiķa skatījumā, pašlaik tiesu sistēmas stabilitāte ir viena no svarīgākajām sastāvdaļām, lai pasaule, kā arī Eiropa varētu dot pretsparu ciņa ar Krievijas vēlmi pārtaisīt pasaules kārtību. Levits uzsvēra, ka Krievija mēģina apšaubīt demokrātijas vērtības, kā arī diktēt savus spēles noteikumus.

Prezidents pauda viedokli, ka Ukraina pašlaik cīnās par visas Eiropas vērtībām, un viņš ir pārliecināts, ka šī cīņa būs veiksmīga.

Levits uzskata, ka tiesnesim ir jācīnās ne tikai par likuma varu, bet arī par savas valsts pastāvēšanu un neatkarību. "Mēs redzam, kā Ukrainas tiesneši brīvprātīgi amata mantijas ir nomainījuši pret karavīru tērpu, un šis ir paraugs visām pilsoniskajam sabiedrībām," izteicās politiķis.

Tiesnešu konference ir tiesnešu pašpārvaldes institūcija, ko ne retāk kā reizi gadā sasauc Tieslietu padome. Konferencē piedalās rajonu tiesu, apgabaltiesu un Augstākās tiesas tiesneši. Kā viesi uz konferenci aicināti Tieslietu padomes locekļi, Satversmes tiesas tiesneši, Latvijas tiesneši starptautiskajās tiesās un Goda tiesneši.

Latvijā kopumā ir 541 rajonu, apgabaltiesu un Augstākās tiesas tiesnesis.

Saturs turpināsies pēc reklāmas