Andrejs Judins (JV) minēja, ka valdība jau iepriekš ir mēģinājusi eksperimentēt ar PVN likmes samazināšanu, taču, kā norādīja politiķis, tas nedod rezultātu, jo cenu nosaka piedāvājums un pieprasījums. Piemēram, kurināmo resursu cena pašlaik pieaug nevis tāpēc, ka būtu paaugstināts PVN, bet gan tāpēc, ka pēc tiem ir liels pieprasījums.

Judins gan neizslēdz iespēju par PVN likmes samazināšanu diskutēt, tomēr viņš uzsver, ka tas cenu sadārdzinājuma problēmu nerisinās.

"Šeit ir vairāk populisma nekā uz rezultātu vērstu darbību," priekšlikumus samazināt PVN vērtēja deputāts.

Arī Reinis Znotiņš (K) minēja, ka, spriežot pēc gadījuma, kad PVN likme tika samazināta augļiem un dārzeņiem, var secināt, ka īsto labumu no tā gūst nevis patērētāji, bet gan tirgotāji, jo viņi cenas nesamazina, un iedzīvotājiem nākas par produktiem maksāt tikpat, cik iepriekš. Arī zemnieki nopelna tikpat, cik pirms likmes samazināšanas, skaidroja deputāts, bet lielāko labumu gūst veikalu ķēdes.

Turklāt ar likumu nav iespējams noteikt, ka tirgotājiem cenas būtu jāsamazina, tāpēc no PVN valsts budžetā ienākumi samazinās, bet veikalu ienākumi palielinās, norādīja Znotiņš.

Bet Ilmārs Dūrītis (AP) atzīmēja, ka Veselības ministrija ir piedāvājusi samazināt PVN medikamentiem, reizē strikti nosakot aptieku piecenojumu, tāpēc, viņaprāt, šajā gadījumā zāļu gala cena samazinātos par tādu procentu apjomu, par kādu tiktu samazināts nodoklis. Taču ar citām produktu grupām tā nenotiks, pauda politiķis.

Saprotot, ka dažādām preču grupām draud deficīts un ir liels pieprasījums, ražotāji cenas nesamazinās, savu nostāju pauda Dūrītis. Tādējādi samazinot PVN likmi, valdība patiesībā atbalstītu uzņēmējus, kas, no vienas puses, nav slikti, jo arī viņiem nepieciešams atbalsts, kā norādīja deputāts, taču primārais mērķis ir palīdzēt patērētājiem.

Arī Dūrītis norādīja uz zaudējumiem valsts ieņēmumos, minot, ka tie varētu sasniegt simt miljonu eiro apjomu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Jau ziņots, ka Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība rosina piemērot samazinātu PVN likmi tām preču grupām, kuras šobrīd vistiešāk ietekmē inflācijas straujo pieaugumu, piemēram, degvielai un elektroenerģijai.