Sāpes kaklā, kairinājums rīšanas laikā, durstīgas sajūtas, vēlme klepot, sausums, aizsmakums, balss zudums – ar piepešiem kakla sāpju simptomiem kaut reizi dzīvē ir saskārušies pilnīgi veseli cilvēki. Ir svarīgi saprast, kā šādā situācijā pareizi rīkoties.

1. Bakteriālās infekcijas (streptokoki, stafilokoki, mikoplazma, difterijas nūjiņas u.c.) parasti lokalizējas pie mandelēm. Tām raksturīgie simptomi:

  • strauja kakla sāpju pastiprināšanās norīšanas laikā;
  • vitalitātes samazināšanās;
  • ķermeņa temperatūra paaugstināšanās;
  • aukslēju apsārtums, balts aplikums uz mandelēm;
  • limfmezglu pietūkšana zem žokļa.

2. Vīrusu slimības, kas izraisa akūtu kakla iekaisumu, ir šādas: elpceļu vīrusu infekcijas; infekciozā mononukleoze; masalas; vējbakas.

Simptomi ir kakla limfmezglu palielināšanās, locītavu sāpes, rīšanas grūtības, temperatūras paaugstināšanās, veiktspējas samazināšanās, nogurums. Patstāvīgi izārstēt šādas slimības ir sarežģīti.

Ko darīt? Saprātīgākais risinājums abos gadījumos ir apmeklēt ārstu, kurš izrakstīs nepieciešamos medikamentus. Ir svarīgi ievērot visus ieteikumus, gultas režīmu un dzert daudz šķidruma.

Medicīniskā pārbaude un diagnostika ir nepieciešama ikvienam cilvēkam, kam sāp kakls. Jo ātrāk jūs pieteiksiet vizīti, jo efektīvāka būs ārstēšana un komplikāciju risks – minimāls.

Ja nav paaugstinātas temperatūras, elpas trūkuma, koša rīkles apsārtuma, ādas izsitumu, tad, lai atvieglotu stāvokli, var izmantot bezrecepšu zāles. Jums ieteiks izvēlēties īpašas ledenes, sūkājamas tabletes, kā arī aerosolus un izsmidzināmus preparātus, kas parasti satur flurbiprofēnu, kurš iekļūst dziļi rīkles audos un palīdz novērst akūtu iekaisumu un mazināt pietūkumu. Tas, piemēram, var būt bezrecepšu aerosols Polo Vox, kas jālieto stingri saskaņā ar instrukciju un ne ilgāk par trīs dienām!

(!) Preparāti, kas satur flurbiprofēnu, iedarbojas efektīvi un ātri. Bet tie ir kontrindicēti tādos gadījumos kā kuņģa-zarnu trakta erozijas vai čūlas saasinājumi (kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūla, čūlainais kolīts), bronhiālā astma un rinīts laikā, kad tiek lietota acetilsalicilskābe, – konsultējieties ar farmaceitu).

Vēlreiz atgādinām, ka rīkles slimību neārstēšana noved pie procesa pārejas hroniskā stadijā ar periodiskiem saasinājumiem. Ir svarīgi noteikt šādu saslimšanu cēloņus un savlaicīgi uzsākt kakla iekaisuma ārstēšanu. Esiet veseli!