2014. gadā Latvijā tika atvērts Baltijas valstīs un Ziemeļeiropā pirmais privātais Ģenētikas centrs ar mūsdienīgi aprīkotu laboratoriju un plašām iespējām veikt dažādu veidu padziļinātu ģenētisko testēšanu. Mēs joprojām esam vadošajā pozīcijā un attīstām savu specializāciju šādos virzienos:

  • neauglības diagnosticēšana;
  • problemātiskās grūtniecības/grūtniecību pārtraukšanās.

Katrā no šiem virzieniem mēs nodrošinām plašu testu klāstu, kas palīdz noteikt iedzimtās saslimšanas vai ģenētiskās noslieces. Neapšaubāma ģenētiskās testēšanas priekšrocība Latvijā ir iespējas ne vien ātri un kvalitatīvi veikt izmeklējumus, bet arī saņemt rezultātus un valsts labāko ģenētiķu ieteikumus saprotamā valodā personīgās vizītes laikā pie ārsta.

Neauglības diagnostika

Mēs strādājam ciešā sadarbībā ar iVF Riga klīnikas reproduktologiem, ginekologiem, andrologiem, endokrinologiem un citiem speciālistiem. Tas palīdz kompleksi izzināt veselības problēmu cēloņus un noteikt pareizo ārstēšanās virzienu. Ne vienmēr pie vainas ir ģenētika, bet salīdzinoši bieži tieši ģenētiskais tests ir tas, kas nosaka turpmāko ārstēšanas virzienu, piemēram, pāriem, kuri ilgus gadus ir cīnījušies pret diagnozi «neauglība».

«Mēs savā darbā vairs nespējam iedomāties medicīnisko apaugļošanu bez ģenētiskās testēšanas. Pāriem, kuriem jau ir bijušas neveiksmīgas medicīniskās apaugļošanas procedūras vai grūtniecība iestājusies dabiski, bet pēc tam pārtraukusies, mēs noteikti iesakām veikt pirmsimplantācijas ģenētisko aneiploīdijas (PGT-A) testu. Arī pāriem, kuri pie mums ar diagnozi «neauglība» ierodas pirmo reizi, mēs rekomendējam PGT-A testēšanu. Iemesls vienkāršs – šādi visos minētajos gadījumos mēs varam saīsināt ceļu no procedūras uzsākšanas līdz vesela bērna piedzimšanai. Testēšana mums palīdz atrast veselīgu embriju, kurš var izraisīt grūtniecību un veselīga bērna piedzimšanu. Ja runājam par tiem, kuri medicīnisko apaugļošanu veic pirmo reizi, tad jāņem vērā, ka pat veselam cilvēkam atkarībā no vecuma 20–40% embriju veidojas aneiploīdi, t.i., ar ģenētiskām izmaiņām [Eiropas Cilvēku reprodukcijas un embrioloģijas biedrības (ESHRE) vadlīnijas – J Assist Reprod Genet (2014) 31:1501–1509 DOI 10.1007/s10815-014-0333-x]. PGT-A ģenētiskā testēšana ir unikāla iespēja izvairīties no riskiem un nodrošināt īsāko ceļu no ekstrakorporālās apaugļošanas (EKA) sākuma līdz veselīga bērna piedzimšanai,» norāda iVF Riga Holding vadītāja, ārste reproduktoloģe, ginekoloģe akušiere Violeta Fodina.

Pacientiem ar atkārtoti neveiksmīgiem EKA cikliem vai zaudētu grūtniecību un pāriem ar vecuma faktoru (sievietei pēc 35 gadu vecuma, vīrietim pēc >45 gadu vecuma) neprecīzas šūnu dalīšanās rezultātā bieži veidojas dzimumšūnas ar izmainītu hromosomu komplektu. Embriji, kuri rodas no šādām dzimumšūnām, lielākoties nespēj implantēties dzemdes gļotādā vai to attīstības apstājas grūtniecības pirmā trimestra laikā. Tādos gadījumos mēs veicam pirmsimplantācijas ģenētisko aneiploīdijas testēšanu (PGT-A). PGT-A analīze ļauj veikt vienlaikus visu piecas dienas veca embrija hromosomu izmeklēšanu, izmantojot NGS metodi (Next generation sequencing). Rezultātā ir iespējams noteikt embrija turpmākās attīstības potenciālu un pārvietošanai dzemdē izvēlēties embrijus ar normālu hromosomu komplektu.

Pirmsimplantācijas ģenētiskā diagnostika (PGT-M) ir ļoti nozīmīga ģimenēm, kurās no paaudzes paaudzē tiek pārmantotas iedzimtas monogēnas (viena gēna izmaiņu dēļ radušās) saslimšanas, kā arī tad, ja ģimenē kādam no bērniem jau ir šāda slimība. Šādām ģimenēm ļoti aktuāls ir jautājums par iespēju veikt saslimšanas diagnostiku vēl pirms grūtniecības iestāšanās. PGT-M metodika paver iespēju apstiprināt vai izslēgt iepriekš konstatētās monogēnās saslimšanas diagnozi piecu dienu veciem embrijiem, veikt dzīvotspējīgu embriju atlasi un nodrošināt vesela bērna piedzimšanu.

Ja ģimenē ir bijuši vairāki grūtniecības pārtraukšanās gadījumi, tad noteikti ir nepieciešams noskaidrot iemeslu, kāpēc tā notiek. Ir jāizmanto visas iespējas, ko sniedz medicīna un zinātne. Viena no šādām iespējām ir pārtraukušās grūtniecības materiāla ģenētiskā testēšana. Šī metode dod precīzu atbildi uz jautājumu, vai pārtraukušās grūtniecības iemesls ir augļa hromosomālā patoloģija. Testēšanas rezultāts var palīdzēt atrast grūtniecības pārtraukšanās iemeslu un izstrādāt stratēģiju veiksmīgai bērna ieņemšanai un grūtniecībai.

Ģimenes plānošana

Mēs esam, ja vien iespējams, par racionālu ģimenes plānošanu. Ko tas nozīmē? Plānojot ģimenes pieaugumu, mēs izvērtējam riskus, kādi varētu rasties. Mēs vēlamies būt droši, ka bērns piedzims vesels, vai arī darām visu, lai savlaicīgi noteiktu problēmas un izvairītos no grūtībām un pārdzīvojumiem nākotnē.

Mēs pāriem piedāvājam veikt iedzimto recesīvo saslimšanu testu, kas ir īpaši svarīgs, ja, plānojot ģimenes pieaugumu, ir aizdomas par tuvu radniecību. Tas palīdzēs saprast, vai neesat tādu vienādu gēnu izmaiņu nesēji, kuri var tieši ietekmēt bērna ieņemšanu un attīstību. Īpaši svarīgas šīs analīzes ir pāriem, kuriem ģimenes anamnēzē ir jau konstatētas saslimšanas.

Mēs esam līderi dažādu inovatīvo tehnoloģiju ieviešanā, un visi pakalpojumi, kas norādīti mūsu pakalpojumu klāstā, tiek veikti uz vietas mūsu laboratorijā, un par katru no testiem tiek sniegts saprotams skaidrojums un konsultācija. Vairākiem testiem ir pieejams valsts finansējums.

Patlaban ģenētisko dzīves stila testu paraugu ņemšanas komplektus, kā arī pārtraukušās grūtniecības materiāla parauga ņemšanas komplektu var iegādāties online režīmā: ivfriga-online.lv

Viss mūsu darbs ir veltīts tam, lai palīdzētu jums visdažādākajās dzīves situācijās.

Mūsu pakalpojumi:

* ārsta ģenētiķa konsultācijas;

* onkologa ķīmijterapeita konsultācijas;

* uztura speciālista konsultācijas;

* ģenētiskās anlīzes kompleksas sieviešu/vīriešu neauglības izmeklēšanai;

* kariotipa noteikšana;

* molekulāri ģenētiskā izmeklēšana – trombofilijas molekulārā testēšana, neinvazīva augļa rēzus faktora noteikšana grūtniecēm, fragilās X hromosomas testēšana, Y hromosomas testēšana (AZF faktors), HLA tipēšana, KIR tipēšana, pārtraukušās grūtniecības materiāla ģenētiskā izmeklēšana, pārmantoto audzēju testēšana, pārmantoto recesīvo saslimšanu testēšana;

* embriju pirmsimplantācijas ģenētiskā testēšana hromosomālā un gēnu līmenī (PGT-A/PGS un PGT-M/PGD);

* ģenētiskie dzīves stila testi – DNS testi ādas, vitamīnu un vielmaiņas, sportisko sasniegumu, uzvedības un psihiskās veselības diagnostikai.