Grilēšanas sezonā ir svarīgi ņemt vērā gan dažādus gaļas gatavošanas padomus un “knifus”, gan atrast savu “īsto un vienīgo” vasaras TOP grila produkciju, lai garšu buķete sniedz patiešām lielisku baudījumu. Tas ir jo īpaši svarīgi, tuvojoties vasaras saulgriežiem, kad jāsarūpē garšīga maltīte. Vērsāmies pie lielākā pašmāju gaļas pārstrādes uzņēmuma “Forevers” meistariem, kuri apkopojuši 2020. gada gaļas grilēšanas tendences un dalās padomos, kā pagatavot garšīgu maltīti gan ikdienā, gan svētkos.


#1 Eksperimentē ar grila produktiem!

Reizēm ir vērts ieviest izmaiņas savā ierastajā ēdienkartē un klasiskā grila produkta – šašlika - vietā mesties jaunas garšas piedzīvojumos. Šosezon savu uzvaras gājienu piedzīvo izteiksmīgas uz grila gatavotas ribiņas, sulīgas pašmāju desiņas un kebabi. Pašmāju ražotājs “Forevers” izstrādājis šīm tendencēm īpaši atbilstošu grila produkcijuCūkgaļas biezās ribiņas BBQ marinādē, kas satur 80% gaļas, un kuru sastāvā ir marināde un pievienotas tikai dabīgās garšvielas. Ribiņas savu sulīgumu saglabās, ja pagatavošanā izmantosiet foliju – ietiniet pa divām ribiņām folijā, cepiet uz grila vai cepeškrāsnī 160 grādu temperatūrā 40-60 minūtes. Pēc tam ieteicams vēl gaļu apbrūnināt, attinot foliju un cepot vēl pāris minūtes, lai baudītu īsteni amerikāniskas BBQ ribiņas.

Padoms: cūkgaļai un liellopa gaļai, nepieciešama augstāka pagatavošanas temperatūra - optimāli no 220 līdz 240 grādiem pēc Celsija skalas.

Metoties citos garšas eksperimentos, “Forevers” eksperti aicina izmēģināt arī Cūkgaļas plānās ribiņas, Cūku ribiņas marinādē, Cūkgaļas desiņas augstākā labuma un Gaļas iesmiņus - Klasiskos Kebabčikus. Gatavojot Līgo svētku galdu, šos produktus ir vērts iekļaut ēdienkartē, jo tie ir viegli pagatavojami un sātīgi, turklāt kebabčiki ies pie sirds arī jaunākajiem svētku viesiem.


#2 Izvēlies ātri un vienkārši pagatavojamu produktu

Šovasar ir īstais laiks apceļot Latviju, tāpēc laikus jādomā par garšīgām, taču vienkārši un ātri pagatavojamām maltītēm. Desiņas ir vienmēr droša izvēle, jo to pagatavošanai nepieciešams vien grils un iesmiņi, kā arī cepšana neaizņem vairāk par pāris minūtēm. Izvēloties desiņas, pievērsiet uzmanību to receptei: desiņas, kuru recepte izstrādāta īpaši gatavošanai uz grila, izcepsies vienmērīgāk un ātrāk, kā arī tām piemīt īstenā vasara izbraukumu garša. Uzmanība jāpievērš arī pašai produkta receptūrai jeb sastāvam – gaļas īpatsvaram produktā, kam vēlams būt ne mazākam kā 70%, un garšvielām. Nekļūdīga izvēle būs kādas no “Forevers” radītajām desiņām, piemēram, atpūtnieku iecienītās Mednieku desiņas, pircēju iemīļotās Puskūpinātās desiņas SalaMini, kas no šķīvja pazudīs zibens ātrumā, vai sātīgās Šašlika desiņas, kuru garšai nevar pretoties neviens.


#3 Ievēro grilēšanas ABC

Lai izvairītos no fiasko grilēšanas laikā, šašliks ir jāpagatavo uz mērenas uguns, laikus iekurot ogles, izmantojot kādu no dabīgajiem iekuriem. Ja ir nepieciešamība procesu paātrināt, var izmantot degšķidrumu uz dabīgu ķīmisku savienojumu bāzes. Tāpat, lejot degšķidrumu uz oglēm, ir jāpārliecinās, ka grila restītes ir noņemtas, lai tas neiesūktos gaļā. Oglēm, kas ir gatavas cepšanai, raksturīga bālgana krāsa. Treknākai gaļai, piemēram, cūkgaļai un liellopa gaļai, nepieciešama augstāka pagatavošanas temperatūra, proti, optimāli no 220 līdz 240 grādiem pēc Celsija skalas, savukārt vistas gaļai, kā arī cepamdesiņām pagatavošanas temperatūra var svārstīties pat no 180 grādiem līdz 240 grādiem.


#4. Izbaudi klasiku!

Tradicionālais cūkgaļas šašliks, kas gatavots no kakla karbonādes, protams, ir nekļūdīga izvēle, kas neliek vilties gan dārza ballītēs, gan ikdienišķās vakariņās. “Forevers” ir lietpratēji izcila cūkgaļas šašlika radīšanā, kas gadu no gada izpelnās pircēju komplimentus un nemainīgi saglabā savu vietu vasaras pirktāko produktu TOP augšgalā.

Arī jau labi zināmais var pārsteigt, tāpēc “Forevers” šosezon nācis klajā ar vēl vienu bestselleru - jauniem vistas gaļas grila produktiem. Vistas gaļas cienītāji novērtēs Cāļu fileju jogurta marinādē un Vistas šķiņķa šašliku bez kaula un ādas. Abi produkti izstrādāti, īpaši domājot, lai tie būtu sulīgi un viegli baudāmi. Vistas šķiņķa šašliks bez kaula un ādas ir katra grila meistara sapnis, jo tas ir viegli pagatavojams, savukārt noņemtā āda būtiski atvieglo gaļas baudīšanu. Tikmēr cāļu filejai speciāli izstrādātā jogurta marināde gaļai piešķir maigu garšu, katru gabaliņu saglabājot sulīgu.


#5 Izvēlies svaigu produkciju!

Lai pagatavotu sulīgu šašliku, ribiņas vai kebabu, jāielāgo, ka gaļai jābūt svaigai. Jo svaigāks produkts, jo sulīgāka maltīte un izteiktāka garša. Šobrīd visā Latvijā darbojas 94 “Forevers” veikali, kuros katru dienu tiek piegādāta svaiga produkcija tikko no ražotnes. Tā kā “Forevers” ir sava ražotne un specializētās tirdzniecības vietas, uzņēmums regulāri priecē ar garšīgām akcijām un ekspress piedāvājumiem gan pirktākajai, gan sezonālajai produkcijai. Tas ir vēl viens iemesls, kāpēc pošoties izbraucienam pie dabas, ir vērts paciemoties gaļas pārstrādes uzņēmuma veikalos un iegādāties visu maltītēm nepieciešamo.

“Forevers” veikalu tīklā regulāri priecējam ar garšīgām akcijām un ekspress piedāvājumiem gan pirktākajai, gan sezonālajai produkcijai, tāpēc, ir vērts paciemoties “Forevers” veikalos un iegādāties visu maltītēm nepieciešamo par draudzīgām cenām.