Uzzinājām, kā kūrortā veselībai un līdzsvaram piesaista dabas enerģiju.

Druskininkus ieskauj priežu meži un ozolu birzis. Pazemes ezeru minerālūdens bagātina kūdras purvus ar sāli. Vējš, jaucot gaisā priežu skuju un pirmo pavasara ziedu smaržu kokteiļus, aiznes prom toksiskas emocijas. Savukārt saule izkūpina stresu. Kūrorta enerģiju bagātina dabas spēki, un tieši uz tiem pamatojas vismodernākās ārstniecības un rehabilitācijas programmas.

Ūdens spēks: Druskininkos ik gadu izlieto 30 miljonus litru minerālūdens

Druskininkos izplūst minerālūdens avoti, no dziļurbumiem tie nonāk baseinos, vannās, sanatoriju un dziednīcu minerālūdens paviljonos.

Sālsavotus ar ārstnieciskām īpašībām Druskininkos atklāja pirms 300 gadiem, un kopš tā laika ir atrasts tūkstošiem iespēju, kā tos izmantot ārstniecības nolūkā, kā arī jaunības un skaistuma atgūšanai. Gandrīz katrā šī kūrorta sanatorijā ir savs dziļurbums. Ik gadu izlieto vairāk nekā 30 miljonus litru minerālūdens. Lai dabīgo minerālūdeni varētu dzert, tas ir jāatšķaida. Dažādās proporcijās tas ārstē daudzas slimības.

Lai pastiprinātu ārstniecisko efektu, vannās minerālūdeni ozonē, pievieno ingveru, jodu, jūraszāles, kā arī priežu, nātru, bērza lapu un pumpuru, kadiķa, egles, lavandas, timiāna un rozmarīna ekstraktus.

Terpentīns silda un mazina sāpes, dzērvenes atgriež jaunību un možumu, piens − skaistumu, šokolāde kalpo par afrodiziaku. Vannu iedarbību papildina masāžas ar ūdeni un ūdenī, tāpat inhalācijas, kontrasta kaskādes, kineziterapija uz zemūdens trenažieriem.

Zemes spēks: melnā un baltā maģija ar dūņām un... griķiem

Minerālūdens un ārstniecisko dūņu maisījums ir Druskininku kūrorta zīmols jau vairākus gadsimtus. Zem pilsētas dziednīcas − līdzīgi kā raktuvēs− slāņu slāņiem glabājas kūdra un sapropelis (kūdras purvu dūņu kārta). Speciāli eskalatori augšup nogādā tonnām «melnā zelta», lai to izmantotu dūņu aplikācijām ķermenim, kājām un rokām.

Trekno dūņu aplikācijas viegli iedarbojas caur ādu, aktivizē visus organisma procesus, dziedē brūces, attīra un baro ķermeni. To saturā organiskās vielas ir vairāk nekā 50%, bet mitruma daudzums var sasniegt 90%.

Zemes spēki ir arī pļavas zāļu, ziedu un mežu spēks, dzintara un sāls spēks, svaiga siena, labības un... griķu maizes spēks. Starp citu, Dzūkijā no griķiem gatavoja rituālos ēdienus, cepa pankūkas, ar tiem pārkaisīja rupjmaizi. Līdz pat šim laikam griķiem te piedēvē sakrālu nozīmi un tos tur godā kā dienišķo maizi. Mūsdienās griķu sēklas izmanto kā ārstniecības līdzekli – masāžām un labam miegam, kā arī tie ir saistīti ar izklaidi – vasarā kūrortā notiks festivāls «Griķu ceļš».

Gaisa spēks: lidināšanās sapņos un nomodā

Elpot, elpot brīvi, viegli, ar pilnu krūti, ar visu ķermeni − pandēmijas laikā šī norma kļuva par pamatu jaunām atveseļošanas programmām. Tā ietver individuālus procedūru un vingrinājumu kompleksus, skābekļa terapiju, lai pēc kovida atsāktu normāli dzīvot, un pat meditāciju bezsvara stāvoklī īpašās kapsulās.

Piemēram, skābekļa terapijas laikā (ieelpojot gaisu ar augstu skābekļa koncentrāciju) uzlabojas audu apgāde ar skābekli, šūnās un audos aktivizējas vielmaiņa, uzlabojas miegs, spējas domāt, redze, dzirde. Īpaši efektīva šī procedūra ir hronisku elpošanas ceļu un asinsrites sistēmas slimību gadījumā.

Sāls istabās (tās ir gandrīz katrā sanatorijā) var ieelpot jūras gaisu, savukārt Druskininku «Amberton Green SPA» piedāvā «Hypoxico», kur tiek modelēta augstkalnu terapija.

Druskininkos ir vēl viena lieliska lieta. Skābeklis. Svaigs gaiss jebkurā gadalaikā. Patlaban to piepilda priežu, kūstošā sniega un pirmo pavasara ziedu aromāti. Var neiejaukties dabas elementu ritumā, bet vienkārši ieelpot šo gaisu.

Vai arī apmeklējiet narcišu lauku kūrorta centrā, kur sajaucas zemes, ūdens, gaisa un saules enerģijas. Aprīlī šeit uzzied simtiem tūkstošu ziedu un apkārtne ir piesātināta ar gaismu un smaržām.

Uguns spēks: izjauktu spēku līdzsvaru atgūstiet dažu stundu laikā

Druskininkos kopš dakteres Jevgeņijas Ļevickas laikiem ar saules enerģiju sistemātiski dziedina ķermeni un atjauno garīgo veselību. Pagājušā gadsimta sākumā viņa pierādīja, ka saules vannas lieliski noder aizsardzībai pret dažādām slimībām.

Mūsdienās inovatīvie J. Ļevickas eksperimenti ir kļuvuši par normu veselības parkā, kurš ir nosaukts cita veselīga lietuviešu dzīvesveida principu pamatlicēja − K. Dineikas – vārdā.

Ir atgriezusies saules taka, terases, solārijs, jonoterapija. Fizkultūras nodarbības šeit notiek Ratničeles upes oļiem klātajā krastā, meditēšana norisinās ar pārskrējieniem, bet pati Ratničeles piekraste līdzās kaskādēm vasarā pārtop par pludmali.

Druskininku akvaparkā cauru gadu ir pieejama pludmale un tropisks 30 grādu karstums. Akvaparka ekstrēmajā pirtī «Kantri», lai varētu paelpot, pasniedz ledu ar apelsīniem − 90 grādus augstu temperatūru tur nodrošina 300 kilogrami akmeņu. Savukārt pirti «Alka» kurina ar atklātu liesmu, un turpat pagalmā atrodas džakuzi un ledaini auksts baseins.

Ar uguns spēku ir saistītas daudzas kūrorta spa programmas. Piemēram, Baltijas dzintars, kas no aizvēsturiskiem laikiem glabā saules siltumu. Dzintaru karsē, lai tādējādi uzlabotu imunitāti, paātrinātu atveseļošanos un palēninātu novecošanās procesu. Spa kompleksos izmanto dzintara skrubjus, eļļas, saunas un refleksoloģijas procedūras.

Divas reizes gadā – otrdienā pirms Lieldienu gavēņa sākuma un Jāņos – Druskininkos pievēršas pagānu rituāliem, izmantojot uguns spēku, lai veiktu attīrīšanos un atbrīvotos no ļaunuma, negatīvās enerģijas un slimībām.

Visa informācija Druskininku pilsētu mājaslapā: https://druskininkai.lt/en/