Lietuvā vasaras saulgriežus jeb Jāņus sauc arī par Rasas svētkiem, Latvijā – par Līgo, Dānijā tie ir Svētā Hansa svētki, bet Igaunijā vienkārši Jāņu diena. Šajā laikā zīlē likteni, sargājas no raganām, dejo un dzied līdz tumsai, bauda nacionālos ēdienus, klausās tautas dziesmas un uzņem dabas enerģiju.

Apskatījām Druskininku Jāņu programmu, kā arī to, kādas īsās divu trīs dienu atveseļošanās programmas piedāvā sanatorijas un spa. Rezumē: «ienirstam» pagānismā un neaizmirstam par detoksikāciju.

Kas Jāņos noteikti jādara

Jāņi Druskininkos no 23. līdz 26.jūnijam var kļūt par spožu šīs vasaras notikumu.

Kūrorta centrā Viļņas alejā darbosies amatnieku un kulinārijas gadatirgus. Zaļā laukuma etnogrāfiskajā laboratorijā varēs apgūt hidrolātu gatavošanu no ārstniecības augiem un Jāņu vainagu pīšanas paņēmienus.

Interesanti, ka patiešām lai piedotu vainagam burvju spēku, tajā jāiepin pulkstenītes, asinszāles, pelašķi, vilkābeles, baziliks, nārbuļi, rozes, papardes, ozola un bērza zari. Un tos pin ne tikai meitenes vien. Protams, vainagus laida pa straumei ūdenī, lai atrastu līgavaini, bet tos arī novietoja pie māju durvīm, sakņu dārzos, govīm uz ragiem, lai gūtu svētību sev, mājlopiem un nākamajai ražai.

Varēs kā senatnē pazīlēt ar svecēm (un pašiem tās izgatavot). Pēc pļavu zālēm izzināt nākotnes noslēpumus, apskaut kokus un dejot ap ugunskuru. Ceturtdien un piektdien ekstrēmi cilvēki varēs veikt nakts pārgājienus – doties uz Jaskonu (15 km) un pa Svētā Jāņa pēdām.

Nepieciešams: 1. Nomazgāties rasā, jo Lietuvā Jāņus sauc arī par Rasas svētkiem. Ūdens nomazgās visas negācijas un pasargās no tumšajiem spēkiem. 2. Vākt ārstniecības augus, jo šajās dienās tie ir ieguvuši vislielāko spēku. 3. Skatīties uz uguni, jo ugunskurs sargā, attīra un saudzē.

Detalizētu Druskininku Jāņu programmu var apskatīties šeit

Jāņu rituālus viegli veikt spa...

Galu galā ūdens, zemes un gaisa spēki kūrortā ir galvenie veselības komponenti, galvenās Druskininku zīmola – Jaunais Es – sastāvdaļas.

To harmonisko ietekmi uz sevi var sajust pat vēl pēc divām trim dienām. Tāpēc sanatorijās un dziednīcās ir izstrādātas īsas atveseļošanās un relaksācijas programmas. Daudzos gadījumos pavasara cenas vēl ir spēkā līdz jūnija beigām.

UPA Medical detoksikācijas programma «Labs sākums» stimulē vielmaiņu organismā, procedūras uzlabo asinsrites sistēmas darbību, aktivizē limfātisko sistēmu, tonizē ādu, samazina zemādas tauku slānī uzkrāto toksīnu un ūdens daudzumu.

Grand SPA Lietuva atveseļošanas programmā «Grand» procedūras sekmēs vielmaiņu, pozitīvi ietekmēs nervu sistēmu, samazinās jutīgumu, uzlabos un uzturēs balsta un kustību orgānu aparātu, kā arī sirds-asinsvadu un citu organisma sistēmu funkcionālo stāvokli.

Druskininku Amberton Green SPA, Medical and Health Spa aicina ieklausīties savā ķermenī un ar detoksikācijas terapijas programmu dot tam jaunu starta punktu. Tas palīdzēs mazināt stresu, spriedzi, noņems fizisko un psiholoģisko nogurumu, palielinās vitalitāti un veiktspēju.

Sanatorija «Eglė» ir izstrādājusi īsas programmas tieši bērniem. Triju nakšu ģimenes programmā ietilpst: vannas ar ārstnieciskajām dūņām un minerālūdeni, skābekļa un drogu kokteiļi, ārstnieciskās masāžas un relaksācijas procedūras – no aromterapijas līdz skābekļa terapijai, plus vannu un baseinu kompleksa apmeklējums.

Starp citu, jau 25. jūnijā vienlaikus ar Jāņu svinēšanu Druskininkos sākas arī divi vasaras festivāli. Jau 20. reizi trīs mēnešus ilgs starptautiskais mākslas festivāls «Druskininku vasara ar M. K. Čurļoni». Tikmēr 7. reizi viesus pulcēs «Holy Pine» – ekstrēmo sporta veidu festivāls, cīņas un sacīkstes ar skūteriem, skrejriteņiem, skrituļdēļiem, BMX un bleidsportā.

Vairāk informācijas par pasākumiem Druskininkos mājaslapā: druskininkai.lt